Šef bavarskih konzervativaca dao podršku velikoj koaliciji

EPA/DANIEL KOPATSCH

Čelnik bavarskih konzervativaca u nedjelju je izrazio podršku savezu s njemačkim socijaldemokratima (SPD), pridružujući se time onima koji žele novu “veliku koaliciju” kojom bi se dovršila politička kriza u najvećem europskom gospodarstvu.

Konzervativna kancelarka Angela Merkel čiji je četvrti mandat postao upitan nakon što su prije tjedan dana propali trilateralni pregovori o novoj vladajućoj koaliciji sa Slobodnim demokratima (FDP) i Zelenima.

SPD je odustavši od svojih ranijih tvrdnji da neće sudjelovati u novoj koaliciji u petak je kancelarki ponudio ruku spasa. Ta je stranka pod velikim pritiskom da se sačuva stabilnost i izbjegnu novi izbori, pa je pristala razgovarati s Merkel s kojom je vladala od 2013. Preostala alternativa za CDU je manjinska vlada.

“Savez konzervativaca i SPD-a je najbolja opcija za Njemačku – svakako bolja od koalicije sa Slobodnim demokratima i Zelenima, novih izbora ili manjinske vlade”, istaknuo je Horst Seehofer, čelnik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), saveznika CDU-a na državnoj razini, za novine Bild am Sonntag.

Nekoliko europskih čelnika istaknulo je važnost brzog imenovanja stabilne njemačke vlade kako bi se Europska unija mogla okrenuti pitanjima poput Brexita i prijedloga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o reformama eurozone.

Merkel tvrdi kako Berlin može funkcionirati normalno dok stvari stoje na mjestu jer ona vodi vladu s većinom svojih bivših ministara, od kojih je dio iz SPD-a, sve do formiranja nove koalicije.

U subotu je priznala da će ponovno tražiti veliku koaliciju, a Emnidova anketa je u nedjelju pokazala da to podržava 52 posto Nijemaca. Od prošlog tjedna je podrška konzervativnom bloku Angele Merkel narasao za 2 postotna boda, na 33 posto, a SPD-u za 1 postotni bod, na 22 posto.

Kancelarka nije sklona opciji manjinske vlade zbog inherentne nestabilnosti te solucije, no analitičari govore i o mogućnosti da CDU i Zeleni sklope takvu vladu, a da SPD podrži neke od mjera.

Zeleni su u subotu objavili da su spremni ući u manjinsku vladu.

Konzervativci Angele Merkel na izborima 24. rujna osvojili su najvećio broj mjesta u parlamentu, no izgubili su velik dio podrške koji je otišao krajnjoj desnici. Ona je već najavila prioritete nove vlade – održavanje stabilnih financija u Njemačkoj, porezni rezovi i investiranje u digitalnu infrastrukturu.

Kako bi u svom savezu zadržala bavarski CSU, mora se držati strože migrantske politike, a to bi joj moglo pomoći i da vrati podršku konzervativaca koji su se okrenuli Alternativi za Njemačku (AfD) koja se usprotivila njenoj politici otvorenih vrata za migrante.

SPD je na izborima doživio svoj najgori rezultat od Drugog svjetskog rata, pa je objavio da odlazi u oporbu kako bi se ponovno posložio, a ukoliko ta stranka ponovno uđe u vladu, morat će progurati neke od svojih ideja kako bi vratila svoje nekadašnje birače.

Čelnik socijaldemokrata Martin Schulz je članovima stranke obećao glasovanje o koalicijskim pregovorima, a istaknutiji članovi SPD-a su postavili svoje uvjete koji uključuju investiranje u obrazovanje i stanovanje, izmjene u zdravstvenom osiguranju i neograničavanje broja tražitelja azila.
No Seehofer upozorava da socijaldemokrati ne smiju postavljati previše uvjeta.

“Neće biti velike koalicije pod svaku cijenu”, zaključio je Bavarac.

Komentiraj