FaH

Šef al Qaede prijeti da će terorističke napade 11. rujna ponoviti više tisuća puta

Šef al Qaede, Ayman al-Zawahiri je u video-snimci objavljenoj prigodom 15. obljetnice terorističkih napada zaprijetio Sjedinjenim Državama da će više tisuća puta ponoviti napade od 11. rujna.

“Napadi 11. rujna su rezultat vaših zločina protiv nas”, rekao je Ayman al-Zawahiri u video-snimci koju su džihadisti objavili na internetu. “Ukoliko se ti zločini nastave, 11. rujna će se ponoviti tisućama puta”.

Jednaestog rujna 2001. dva zrakoplova su oteta i zabijena su u tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku kada je poginulo 2753 osoba. Istog dana treći zrakoplov je pao u Pennsylvaniji a još jedan je srušen na zgradu Pentagona u predgrađu Washingtona. U video-snimci Zawahiri govori o politici Sjedinjenih Država prema arapskim i muslimanskim zemljama i kritizira američku okupaciju u tim zemljama i američku podršku zločinačkim i korumpiranim vladama.

Ove prijetnje stižu u trenutku kada američki dužnosnici govore da su se Sjedinjene Države naučile zaštiti od sofisticiranih džihadističkih napada ali ostaju ranjive na operacije lokalnih ekstremista.

Nakon 11. rujna su Sjedinjene Države usmjerile protuterorističku borbu protiv al Qaede i afganistanskih talibana, a danas ju prvenstveno usmjeravaju na džihadističku skupinu Islamska država ( IS), velikog suparnika al Qaede.

Borci IS su pokazali sposobnosti planiranja napada u Europi i SAD-u, koje izvode unutrašnji ekstremisti, često državljani napadnute zemlje. Zawahiri je također pozvao džihadiste da se ujedine i američke crnce da se preobrate na islam.

Komentiraj