Sedmero Hrvata nema koronavirus, u bolnici u Rijeci devet radnika iz talijanske tvornice u kojoj je 20 zaraženih

Nalazi svih sedam osoba čiji su uzorci noćas analizirani negativni su na koronavirus, izjavio je jutros za N1 ministar zdravstva Vili Beroš.

“U ovom trenutku rezultati su svi negativni, ali s obzirom na epidemiološku situaciju i broj uzoraka koji su još u obradi, lako je moguće da netko od njih bude pozitivan. Ali to ne treba uznemiravati javnost jer je sustav spreman. Dodatno se provjeravaju ljudi koji su u izolaciji. Ako se i dogodi da netko je pozitivan, fokusirat ćemo se na to da tražimo kontakte”, rekao je ministar.

Otkrio je kako je tijekom noći u riječki KBC smješteno devet radnika koji su došli iz Italije. “Njihovi nalazi poslani su u analizu i rezultati se očekuju danas”, kazao je ministar

Devet hrvatskih državljana radilo je u jednoj tvornici u blokiranoj regiji. Beroš je rekao da ne zna točno odakle su, iz kojih dijelova Hrvatske, no od svih njih samo jedan pokazuje znakove bolesti. Međutim, i on kašlje već tri tjedna pa stručnjaci sumnjaju da se radi o koronavirusu, rekao je Beroš i dodao da unatoč sumnji moraju biti spremni na sve opcije.

Dodao je da je u toj tvornici u Italiji koronavirusom zaraženo dvadeset ljudi.

Najavio je da će u 11 sati stupanj pripravnosti podići na veći nivo. “Nitko ne može spriječiii epidemiju. Ako se to dogodi kao u Italiji, napravit ćemo sve, sustav je spreman. Zato i danas prema odluci premijera u 11 podižemo stupanj pripravnosti na veći, aktivirat će se ranije osnovan nacionalni stožer civilne zaštite. Preko 20-ak agencija i ministarstava sudjeluju u radu nacionalnog kriznog stožera”, rekao je Beroš dodavši da se ne može boriti protiv lažnih vijesti.

Rekao je i da je Hrvatska spremna zatvoriti granice ako struka procijeni da je to potrebno te da se taj mehanizam može pokrenuti odmah.

Komentiraj