Sebastian Kurz o ‘tajnim pregovorima država s farmaceutima’: “Nizozemska dobiva dvostruko više cjepiva od Hrvatske”

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u petak je na izvanrednoj konferenciji za novinare kritizirao raspodjelu cjepiva protiv koronavirusa u Europskoj uniji.

Ustvrdio je da ostoje tajni dogovori između nekih članica Unije i farmaceutskih tvrtki, što onda rezultira dodatnim neprevdama u raspodjeli cjepiva, izvijestio je austrijski Der Standard.

“U tzv. steering boardu Europske unije je bio svojevrsni bazar za cjepiva”, kazao je austrijski kancelar na konferenciji, no dodao da je da još nije upoznat s bilo kakvim detaljima iz ugovora između Europske komisije i farmaceutskih tvrtki.

Kurz smatra da Austrija još nije pretrpjela štetu u isporuci cjepiva, no upozorava da su države kao što su Bugarska i Latvija – u nepovoljnom položaju. Kao primjer, Kurz je naveo da će, ako se ovo nastavi, do kraja kipnja Malta dobiti triput više cjepiva po glavi stanovnika od Bugarske.

Sebastian Kurz je rekao i da će povlašteni tretman imati Nizozemska, koja će dobiti dvostruko više doza cjepiva od Hrvatske. Takav trend, kazao je, mogao bi dovesti do toga da neke zemlje svoje stanovništvo procijepe do kraja svibnja, dok će drugima to uspjeti tek najesen. Na kraju, Kurz je apelirao na više transparentnosti od strane Europske unije.

Komentiraj