fah

Sebastian Coe novi predsjednik IAAF-a

Britanac Sebastian Coe, jedan od najboljih srednjeprugaša u povijesti atletike, izabran je u srijedu za šestog predsjednika Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) sa 115 glasova za na Kongresu koji se održava u Pekingu.

Drugi kandidat za predsjednika IAAF-a bio je ukrajinski skakač motkom Sergej Bubka koji je sakupio 92 glasa. Ukrajinac je izabran za potpredsjednika sa 187 glasova za između sedam kandidata.

Coe, dvostruki olimpijski prvak na1.500 m (1980. i 1984.) naslijedio je na mjestu predsjednika 82-godišnjeg Senegalca Lamina Diacka koji je tu dužnost obnašao 15 godina.

“Dragi prijatelji, nema zadatka u životu za koji sam se ovako dobro pripremio. Ako mi poklonite povjerenje, neću vas razočarati”, izjavio je prije glasovanja 58-godišnji Lord Coe koji je  bio predsjednik organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Ovaj izbor održan je nekoliko dana prije početka Svjetskog prvenstva u atletici u Pekingu  (22. do 30. kolovoza), a u jeku najvećeg skandala s dopingom.  Naime, početkom mjeseca su britanski “Sunday Times” i njemačka televizijska postaja ARD/WDR objavili da su od zviždača iz Međunarodne atletske federacije (IAAF) dobili uvid u 12.000 uzoraka od 5000 atletičara dobivenima u razdoblju između 2001. i 2012. te kako je više od 800 atletičara imalo jedan ili više “abnormalni” rezultat. Prema pisanju ta dva medija, ti atletičari su osvojili 146 medalje na najvećim sportskim natjecanjima, olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima, uključujući 55 zlata.

Komentiraj