Zeljko Lukunic/PIXSELL

SDSS: ‘Želimo imati naše predstavnike u Hrvatskim šumama, Vodama i HC-u’

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak će se pojedinačno sastati sa zastupnicima nacionalnih manjin. Cilj sastanka je postizanje sporazuma sa svakim od njih vezano za probleme njegove manjinske zajednice. Ukoliko pregovori završe pozitivno, sljedeći tjedan zastupnici manjina mogli bi službeno podržati Plenkovića kao mandatara nove vlade.

Kako se neslužbeno može doznati, tri zastupnika SDSS-a na razgovorima će zatražiti reguliranje pitanja zaostalih mirovina pripadnika srpske nacionalne manjine koji su od 1991. pa do 1995. boravili na okupiranim područjima Republike Hrvatske. SDSS će na stol staviti i zahtjev oko poštovanja obveza koje je Hrvatska preuzela Erdutskim sporazumom iz 1995. i Pismom namjere iz 1997. godine, piše Novi list.

Riječ je o obvezama koje, između ostalog, predviđaju da četiri pomoćnika ministara – unutarnjih poslova, pravosuđa, kulture i obrazovanja, budu pripadnici srpske nacionalnosti iz Istočne Slavonije. SDSS će tražiti svog predstavnika i u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova te kako se može neslužbeno doznati, i u nekim javnim sustavima.

‘Želimo imati naše predstavnike i u Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama, Hrvatskim cestama, te u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi. Radi se o područjima koja su od velike važnosti za pripadnike srpske manjine, a na ovaj način želimo osigurati da na vrijeme dobijamo sve informacije. Naprosto želimo izvršnu vlast približiti terenu, odnosno životnim i konkretnim problemima ljudi’, kazali su iz SDSS-a.

Kako piše Novi list, zastupnik talijanske manjine Furio Radin će na pregovorima inzistirati i na poštovanju članka 3. Ugovora između Hrvatske i Italije iz 1996. koji predviđa da se prava Talijana iz onih sredina gdje su najrazvijenija, prošire i na one sredine gdje su na nižoj razini.

‘Osim toga, inzistirat ću na uobičajenim stvarima kao što je izdavačka kuća Edit, dvojezičnost, škole, rješavanje nekih problema oko državne mature na talijanskom, te oko nostrifikacije diploma stečenih u Italiji koje imaju osobe koje će raditi u našim školama i institucijama’, kazao je Radin.

 

Svi pojedinačni zahtjevi nacionalnih manjina, s kojima se složi i HDZ, ući će u operativni plan nove Vlade koji će biti donesen najduže 60 dana od izglasavanja nove Vlade u Saboru.

Komentiraj