SDSS osporio srpski nacionalistički konsenzus o devedesetima, Srbija i RS dva dana će obilježavati Oluju

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) iskočila je iz srpskoga nacionalističkog konsenzusa o ratovima devedesetih odlukom o sudjelovanju njihovog predstavnika na ovogodišnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, a to je priznao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon što je proteklih dana izjavljivao kako se ne slaže sa sudjelovanjem predstavnika SDSS-a, Vučić je danas ponovio kako “nije oduševljen” tim potezom, te da je to kazao i u razgovoru s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem. “Oni tamo žive i imaju svoje ideje, možda su njihovi argumenti jači od naših”, dodao je Vučić. “Ne želim da dođe do srpsko-srpskih teških riječi ili zida i sankcija na Drini”.

Medije u Srbiji pozvao je da ne napadaju Borisa Miloševića, jer, kako je rekao, “čak i ako dobronamjerno vodite hajku, pravite nepotrebno heroje od tih ljudi”. ” Idi tamo, vaša stvar, vaša odluka. Naše je bilo da kažemo da to ne podržavamo”, kazao je Vučić.

Inače, Srbija i Republika Srpska ove će godine zajedno, dvodnevnim programom 4. i 5. kolovoza, obilježiti 25. obljetnicu Oluje. U tom obilježavanju, posve je sigurno, neće biti mjesta za stradanja koja su uzrokovala srpski egzodus u Oluji: na mostu preko rijeke Rače između Srbije i BiH, gdje je u kolovozu 1995. najviše izbjeglica iz Hrvatske prešlo u Srbiju, podići će spomenik i “Srpski spomen park” kako bi se, kako se izrazio Vučić, “obilježila tragedija kojom je ostvareno najteže etničko čišćenje od Drugog svetskog rata”.

I baš je zato jako važno da su HDZ i SDSS u Hrvatskoj, svaki sa svoje strane, dogovorom o uzajamnom sudjelovanju na komemoracijama bar na simboličnoj razini uspjeli osporiti oba nacionalistička narativa o Oluji.

Ipak, treba podsjetiti kako Boris Milošević neće biti prvi srpski predstavnik na obilježavaju Oluje: 2012. u Kninu je bio Veljko Džakula, predsjednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) i jedan od ratnih vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj.

Komentiraj