SDP zbog obnove ide u novu interpelaciju: “Ova Vlada radi samo onda kad se o njenom neradu počne pričati”

Klub zastupnika SDP-a u utorak je u Saboru održao konferenciju za medije, na kojoj su najavili podnošenje interpelacije o radu Vlade Republike Hrvatske radi postupanja vezano uz provedbu obnove nakon potresa.

“Mislim da možemo reći da smo prve učinke interpelacije vidjeli prije nego što je predana, jer se gospodin Plenković odlučio na nju ne samo referirati, nego i otići u Petrinju. Naš cilj je natjerati Vladu Republike Hrvatske da radi svoj posao. Ova Vlada je više puta pokazala da radi samo onda kad se o njenom neradu počne pričati”, rekao je na početku predsjednik stranke Peđa Grbin.

Dodao je da je obveza SDP-a ukazati na što treba promijeniti. “Zato u ovoj interpelacija tražimo da se pristupi izmjenama zakona o obnovi. Oko toga je potrebno otvoriti raspravu. Također, tražimo od Vlade da znatno transparentnije nego što je to bilo do sada izvještava javnost o koracima koji se poduzimaju za obnovu nakon potresa. Ministarstvo predstavlja usko grlo koje zaustavlja donošenje rješenja vezanih uz obnovu”, poručio je.

SDP traži izmjene Zakon o obnovi, uključivanje lokalnih ljudi s terena u javnu raspravu. Grbin je novinarima rekao da su prije nekoliko mjeseci u Saboru govotili o problemu nezakonitih zgrada i činjenice da se te zgrade ne mogu obnavljati. “Druga stvar o kojoj smo počeli otvoreno govoriti pitanje je revitalizacije Banije. Ako će se obnova na Baniji svesti da se stvari vrate na staro, na ono što je bilo, onda od te obnove građanke i građani Banije neće imati nikakve koristi. Vlada je osnovala povjerenstvo, ali od tog povjerenstva nema nikakve koristi”, rekao je Grbin.

Komentiraj