HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

SDP: Za smjenu NO HRT-a ‘krivo’ izvješće u kojemu ima ‘svašta’

Saborski Odbor za medije u četvrtak je glasovima članova iz parlamentarne većine utvrdio prijedlog odluke o razriješenju četiri od pet članova Nadzornog odbora HRT-a, dok iz HDZ-a tumače da se to radi zbog opetovanog kršenja zakona, iz SDP-a uzvraćaju da je svemu ‘krivo’ izvješće NO za prošlu godinu u kojemu se spominju brojne nepravilnosti na HRT-u.

Članstva u NO razriješeni su Anja Šovagović Despot, Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović. Peti član NO predstavnik je HRT-ovih zaposlenika.

I dok predsjednik Odbora Jasen Mesić (HDZ) tumačio kako je postupak razriješenja NO pokrenut zbog opetovanog, sistemskog kršenja Zakona o HRT-u, iz SDP-a su uzvratili  da se to čini zbog izvješća NO za prošlu godinu u kojemu se spominju brojne nepravilnosti na HRT-u.

Predsjednica NO Anja Šovagović Despot kotirala je kao potencijalna, HDZ-ova ministrica kulture, pa kad ona potpiše takvo izvješće onda znate da ge “dogorjelo do noktiju”, ustvrdio je Nenad Stazić (SDP), odbacujući Mesićeve argumente da su sudovi – tri puta Trgovački i jednom Upravi sud, upozoravali NO da se mora držati Zakona o HRT-u, ne pozivati se na opće zakone.

Takvo ponašanje NO pokazuje da sudske odluke ili nisu bile pročitane, ili ih se ne razumije ili se radi o ambiciji da se NO bavi stvarima koje nisu u njegovoj nadležnosti, rekao je Mesić odlučno odbacivši tvrdnje da se smjenom NO zapravo želi štititi kriminal.

Ovaj je Odbor podržavao i podržat će sve postupke nadzornih odbora HRT-a koji idu u smjeru otkrivanja nepravilnosti, uputit ću pismo DORH-u, USKOK-u policiji da istraži sve navode iz izvješća NO, a onda ću predložiti ili tematsku sjednicu Odbora ili da to utvrdi istražno povjerenstvo, rekao je Mesić.

Stazić je ustrajavao da presude sudova, te davanje pouka o pravnom lijeku ne mogu biti razlozi za smjenu NO HRT-a.

Pravi razlog za smjenu je izvješću o radu NO HRT-a koje je poslano Saboru, a u kojem se pronalazi “svašta”, rekao je Stazić pitajući HDZ-ove članove tko će nadzirati HRT ako smjene NO, s obzirom da Sabor sutra ide na odmor do jeseni.

Tko će to činiti – ravnatelj, Stipić, Novinić moći će raditi što im padne na pamet, ustvrdio je Stazić, navodeći, uz ostalo, da HRT kroz pretplatu uzima 80 kuna od umirovljenika da bi taj novac “Kovačić dao Stipiću’ u izvansudskoj nagodbi, “pa kad NO to nađe to mu se ne može oprostiti”.

To je potrgani smokvin list kroz koji se sve vidi”, poručio je SDP-ovac.

Ostaviti HRT bez nadzora je netransparentno i opasno, poručio je i Bojan Glavašević, spočitavajući HDZ-u i partnerima način na koji smjenjuju NO HRT-a.

Ovako se ne smjenjuje ni nadzorni odbor ljubitelja hrtova, rekao je zastupnik Glavašević.

Mesić mu je  uzvratio da će HRT biti bez nadzora puno manje nego 2015., dakle u mandatu SDP-a, kada je NO “katapultiran” i nije ga bilo četiri mjeseca.

Odbor je predloženu smjenu Nadzornog odbora HRT-a izglasovao sa sedam glasova ‘za’ i četiri protiv. Tekst natječaja za novi NO objavit će se u Narodnim novinama, mrežnim stranicama Hrvatskog sabora i HRT-a.

Komentiraj