Saborski zastupnici SDP-a Željko Jovanović i Saša Đujić s čelnikom SDP-a Bakra Elisom Jakovčićem poručili su sa ceste od Hreljina prema Zlobinu da je HDZ-ov prijedlog novog Zakona o brdsko-planinskom području manjkav i predložili svoje mjere za to područje.

“Dok paraobavještajno i parapolitičko podzemlje plete mrežu oko premijera Plenkovića, on je svoju provedbu reformi sveo na prva slova te dvije riječi – PR pa se i paket zakona o brdsko-planinskim i potpomognutim područjima te otocima sveo na listu želja i PR poruka, a ne konkretna rješenja koja će povećati kvalitetu života u tim područjima. Zato tražimo da Vlada do drugog čitanja u ova tri zakona uvrsti i naše prijedloge s kojima će zakoni postati životni i prestati biti samo popis lijepih želja i prodavanje magle”, rekao je Jovanović.

“Tri godine se čekalo na novi Zakon o brdsko-planinskim područjima, održan je niz razgovora između lokalnih čelnika i predstavnika Vlade, niz savjetovanja i puno rasprave koja traje već tri godine”, podsjetio je Đujić, piše Novi list.

“Gradonačelnici i načelnici s područja Gorskog kotara imali su i prijedlog svog zakona koji su oni napisali. Početkom ove godine premijer Plenković u Delnicama je, okružen vojskom i sa dva metra snijega, pompozno najavio donošenje novog zakona, i prije desetak dana u Saboru u prvom čitanju taj novi zakon je ugledao svjetlo dana. Ali to što je poslano u saborsku proceduru sramotno je uopće nazivati zakonom, to je dokument koji se samo tako zove”, poručio je Đujić.

“Zakon ima pet stranica i tridesetak članaka, a sadržajno u njemu nema ničeg, nema niti jedne konkretne mjere, nema ni jednog konkretnog kriterija, ukratko nema ničeg. U zakonu piše da će nakon njegovog donošenja Vlada u suradnji sa lokalnim čelnicima donijeti plan razvoja brdsko-planinskih područja u kojem će biti, ovisno o financijskim mogućnostima, nabrojane i sve mjere koje bi trebale odakšati život stanovnicima na tom području. Drugim riječima, obećanje ludom radovanje”, kazao je.

Podsjetio je i da “u zakonu također piše da će najavljene mjere biti teške oko 20 milijuna kuna – ako znamo da je 2016. bilo osigurano oko 60 milijuna kuna za četrdesetak jedinica na brdsko-planinskom području, a sada je osigurano 20 milijuna za devedeset jedinica, jasno je koliko se ova Vlada ruga stanovnicima brdsko-planinskih područja. Gorani su opet prevareni”.

Elis Jakovčić zatražio je u ime građana Bakra besplatnu mostarinu za most Krk, a Jovanović je još jednom pobrojao mjere koje SDP predlaže za brdsko-planinski zakon: “Obavezno treba uvrstiti i pokrivanje troškova zimske službe i sanaciju prometnica, besplatnu cestarinu na autocesti Rijeka-Zagreb, subvencioniranje javnog prijevoza, osiguranje pravičke komunalne naknade za kapitalne nacionalne koridore, sufinanciranje režija i plaća nastavnika u školama, dostupnost škola, vrtića i zdravstvenih ustanova. Treba uvesti i planinske iskaznice za Gorane”.

Kad Zakona o otocima, dodao je, također treba uvrstiti i obavezu izlučenja alohtone divljači: »Nedopustivo je da zakonodavac to nije predvidio«, zaključio je.

Komentiraj