SDP slavi 30. godišnjicu: “Bili smo i ostajemo socijaldemokratska i lijeva stranka”

Svečanom sjednicom Predsjedništva, na koju je stigao i predsjednik Republike Zoran Milanović, SDP u ponedjeljak obilježava 30. godišnjicu postojanja.

Na početku sjednice o povijesti stranke govorila je dugogodišnja bivša zastupnica u Saboru Gordana Sobol. “Još u bivšoj Jugoslaviji započeli smo otpor protiv Miloševića i velikosprske agresije”, kazala je i dodala da je SDP bio ispražnjen kada su se održavali prvi izbori u RH, a dno su doživjeli 1992. godine kada su osvojili samo 3 zastupnička mjesta u Saboru. “Trebalo je tih godina imati petlje biti član i simpatizer SDP-a. Bili smo ‘komunjare'”, kazala je u govoru o prvim godinama SDP-a.

Željka Antunović je kazala da je u narednim godinama skinuta stigma “komunizma” sa stranke. “Stranka je bila kadrovski osvježena i programski jasno usmjerena”, kazala je Antunović i dodala kako je jačao i javni utjecaj stranke. “Na izborima 1995. stranka je imala 10 zastupnika”, istaknula je.

Antunović je poručila da je prva SDP-ova velika pobjeda bila 2000. godine, kada je došla na vlast zajedno s koalicijskim partnerima. Dodala je da su zemlju zatekli u teškom stanju, a jedan od prioriteta im je bila demokratizacija društva. “Poraz na izborima 2003. godine nije pratila odgovarajuća transformacija stranke, a to se odražava i na probleme koje i danas ima SDP”, kazala je.

“2007. godina bila je i možda najturbulentnija u povijesti SDP-a. Prvo bolest i smrt predsjednika Ivice Račana pa unutarstranački izbori i parlamentarni izbori”, kazala je Antunović i upozorila na porast karijerizma koja se tada dogodila u stranci. Podsjetila je da su na vlast ponovno došli 2011. godine s vrhunskim rezultatima. “Mislim da je Hrvatska u vrijeme Vlade od 2011. ponovno živnula”, rekla je.

Predsjednik SDP Peđa Grbin posebno je pozdravio Zorana Milanovića i Ivu Josipovića.

“Od stranke na rubu političkog ponora, preko jake oporbene i jake vladajuće stranke. SDP je kontinuirano doprinosio tome da Hrvatska bude bolja”, kazao je Grbin koji se zahvalio svojim prethodnicima Račanu, Milanoviću i Bernardiću.

“SDP je Hrvatsku dva puta izvodio iz ekonomske krize”, kazao je. “SDP je napravio puno dobra, ali smo u 30 godina i griješili”, rekao je Grbin te naglasio da su ponekad mislili da se mogu raditi kompromisi oko radničkih prava. “SDP je bio i ostaje socijaldemokratska i lijeva stranka”, rekao je i dodao da je danas potreban jak SDP.

Uoči svečane sjednice Predsjedništva izaslanstvo SDP-a, predvođeno predsjednikom stranke Peđom Grbinom, položilo je cvijeće i zapalilo svijeće na grobu prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana i Borisa Šprema.

Komentiraj