hina

SDP se protivi izdvajanju registra državne imovine

U središnjici SDPa na Iblerovom trgu održan je sastanak Koordinacije za gospodarstvo koju vodi član Predsjedništva SDP-a, Ivo Jelušić, izvještava N1 televizija.

Na prvom sastanku Koordinacije raspravljalo se između ostalog i o Prijedlogu zakona o upravljanju državnom imovinom koji će ovaj tjedan biti u saborskoj raspravi. Članovi Koordinacije su se usaglasili oko nekoliko zaključaka.

Jedan od njih je i taj da se SDP protivi ukidanju Povjerenstva Vlade za trgovačka društva i nekretnine i smatra da sadašnji Prijedlog zakona o upravljanju imovinom daje prevelike ovlasti ministru (Ministar dobiva ovlasti odlučivanja o prodaji dionica i poslovnih udjela nekretnina u vrijednosti do 7,5 milijuna kuna). SDP smatra da je ukidanje Povjerenstva pogrešno, jer je povjerenstvo bilo garant transparentnosti postupka (sve odluke Povjerenstava morale su se javno objavljivati, a u Prijedlogu zakona ne postoji obveza ministra o javnom objavljivanju), priopćili su.

Osim toga, SDP smatra da je pogrešan prijedlog da jedinice lokalne samouprave moraju samo obavijestiti Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom kod donošenja prostornog plana. Stav SDP-a je da jedinice lokalne samouprave ne mogu donijeti plan bez suglasnosti Ministarstva kad je u pitanju državno zemljište. Time će se izbjeći mogućnost pogodovanja samo privatnim vlasnicima, da se, primjerice, njihova zemljišta povoljnije valoriziraju kao građevinska, a državna stave u zone rekreacije i slično. Za donošenje i izmjene prostornog plana kojim je obuhvaćeno državno zemljište potrebna je suglasnost države u roku od najmanje 30 dana od dana kad je obavijest zaprimljena kod Ministarstva, smatraju u SDP-u.

SDP smatra i da je nedopustivo da se registar državne imovine izdvaja iz Ministarstva. To je jedan od najbitnijih elemenata za nadzor nad upravljanjem državnom imovinom i mora ostati u Ministarstvu, poručuju iz stranke.

Komentiraj