SDP predlaže zakonske izmjene za uzgoj industrijske konoplje

FaH

Klub zastupnika SDP-a u četvrtak je u saborsku proceduru uputio prijedloge zakona kojima bi se omogućio uzgoj medicinskog kanabisa u Hrvatskoj, regulirao uzgoj industrijske konoplje, te uvelo certificiranje zdravstvenih ustanova.

SDP predlaže zakonske izmjene kojima bi se industrijska konoplja mogla iskorištavati u cijelosti, a ovlaštene farmaceutske tvrtke, kao npr. Imunološki zavod, mogle bi uzgajati medicinski kanabis.

“Legalni uzgoj medicinskog kanabisa potaknuo bi gospodarski rast, a protokol bi bio isti kao i za uzgoj maka u proizvodnji morfija”, istaknuo je SDP-ov saborski zastupnik Siniša Varga povodom upućivanja u proceduru prijedloga izmjena zakona o suzbijanju zlouporabe droga, priopćeno je iz SDP-a.

Na taj bi se način prodonijelo gospodarskom razvoju zemlje, te olakšalo kontrolu novih sintetskih droga, rekao je Varga.

Usvajanjem prijedloga, hrvatski poljoprivrednici – proizvođači konoplje imali bi jednako pravo proizvodnje i trženja sortama konoplje kao i proizvođači u drugim državama članicama EU. Riječ je o sortama koje su prihvatljive za proizvodnju zbog sadržaja THC-a koji ne prelazi 0,2 posto, a koje se nalaze na jedinstvenoj sortnoj listi Europske unije.

No, zbog postojećeg Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, upotreba industrijske konoplje u Hrvatskoj ograničena je samo na sjemenke, a ostatak biljke baca se u otpad.

Izmjenama tog zakona, u cilju suzbijanja zlouporabe droga, predlaže se i da se urede uvjeti za uzgoj biljaka iz kojih se mogu dobiti droge te uvjeti za izradu, posjedovanje i promet droga i tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga te nadzor nad uzgojem biljaka.

U proceduru su uputili i prijedlog novog Zakona o kvaliteti i logistici u zdravstvu, koji bi zamijenio Zakon o kvaliteti, te omogućio uvođenje certifikacija za zdravstvene ustanove, trgovačka društva i privatne zdravstvene radnike.

“Agencija za kvalitetu i logistiku u zdravstvu imat će veće administrativne ovlasti u pet područja: upravljanje zdravstvenom infrastrukturom i ljudskim resursima u zdravstvu, provedba objedinjene javne nabave zdravstvenih ustanova, uspostavljanje sveobuhvatnog sustava eZdravlje i telemedicine,“ poručio je Varga.

U SDP-u naglašavaju kako provedba zakona ne bi imala učinka na državni proračun, s obzirom da bi se ljudski resursi i troškovi, potrebni za provedbu, pronašli internom preraspodjelom.

Komentiraj