Ivica Galovic/PIXSELL

SDP pozdravio “povijesnu” odluku Ustavnog suda – pravo na pobačaj je temeljno ljudsko pravo žena

Socijaldemokratski forum žena SDP-a pozdravio je odluku Ustavnog suda o suglasnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece s Ustavom Republike Hrvatske ocjenjujući da su nakon 26 godina od podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti, žene u Hrvatskoj izborile veliku pobjedu.

“Odluka Ustavnog suda povijesna je odluka – žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučivati o vlastitom tijelu – to je temeljno ljudsko pravo žene”, priopćio je Forum žena SDP-a.

Mi u Socijaldemokratskom forumu žena SDP-a, feministkinje i socijaldemokratkinje, dodaje se, to smo oduvijek i tvrdile, za to se zalažemo i borit ćemo se protiv svakog ograničavanja naših prava, kao i protiv svakog ograničavanja prava žena u cijelom svijetu.

SDP ističe da je ova odluka velika pobjeda feminističkih organizacija, nevladinih ženskih organizacija i svih koji se zalažu za rodnu ravnopravnost. “Pobačaj u Hrvatskoj mora ostati legalan, dostupan i siguran, a ova odluka Ustavnog suda to i potvrđuje.”

Žensko tijelo, ocjenjuje ta stranka, nije i ne smije biti “poligon za iživljavanje vjerskih i ostalih dogmatika, šovinista i seksista, nasilnika i ženomrzaca”.

“Zato ne smijemo dopustiti već najavljeno zaobilaženje odluke Ustavnog suda i pritisak kojemu dokazani protivnici ljudskih prava žena i prava manjinskih skupina u hrvatskom društvu već pokušavaju izložiti Hrvatski sabor. Pravo žene na donošenje odluka o vlastitom tijelu ne smije biti predmetom referenduma, kako to isti najavljuju. Tome ćemo se suprotstaviti svim sredstvima, institucionalno, kao i građanskim organiziranjem i protestima”, navodi predsjednica Foruma žena SDP-a Karolina Leaković.

Socijaldemokratski forum žena poziva sve građanke i građane da se zajednički suprotstavimo svakom daljnjem pokušaju ukidanja ljudskih prava žena.

Ustavni sud odbacio je u četvrtak prijedlog udruge koja je prije 26 godina tražila da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim, zatraživši istovremeno od Hrvatskog sabora da u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira ovo osjetljivo pitanje

Komentiraj