SDP: “Poručujemo nesposobnom ministru Banožiću: nećemo ti dopustiti da revidiraš povijest”

Iz SDP-a su se u utorak javili priopćenjem u kojem su ‘nedopustivim i neistinitim’ ocijenili navode ministra obrane Marija Banožića o ratnom heroju, brigadiru Ivanu Selaku. Također, SDP poručuje da Banožić i HDZ napadaju legendarne i omiljene zapovjednike bez stranačke iskaznice.

“Ovaj napad ministra, kojeg u politici održava Plenkovićev infantilni sukob s predsjednikom, je na tragu izjave ‘mogu što hoću’. Recentni događaji upravo razbijaju taj HDZ-ov mit i privatizaciju Domovinskog rata i ratnih veterana”, naveli su iz SDP-a i dodali da HDZ ‘u panici i čudu doživljava izjave legendarnih zapovjednika koji ne podržavaju bespogovorno mišljenje i naputke velikog vođe, nego se usude autonomno izjašnjavati”.

U priopćenju dodaju da se, slijedom toga, napada ad hominem, šikanira i smanjuje doprinos tih legendarnih i u narodu omiljenih zapovjednika u Domovinskom ratu. Kao primjer naveli su stožernog generala Petra Stipetića, generala Antu Gotovinu, Luku Đanka i ostale te upitali što im je zajedničko, osim velikog doprinosa u obrani Republike Hrvatske. Odmah su ponudili i odgovor – “Nemaju člansku iskaznicu HDZ-a”.

“HDZ-ovci čak idu toliko daleko da njihovi sinekurama namireni samozvanci dopuštaju sebi odlučivati gdje tko smije, a tko ne pojaviti se na pojedinim obljetnicama i komemoracijama svojim suborcima”, kažu iz SDP-a osvrćući se na to što u ponedjeljak, na 30. obljetnicu preleta borbenog zrakoplova iz JNA na hrvatsku stranu u Divuljama, nije pozvan i brigadir Ivan Selak.

Na pitanje zašto Selak nije pozvan, podsjetimo, Banožić je novinarima rekao da osobne stavove Selaka ne želi komentirati, ali ga kao ministar može pitati o njegovoj ulozi u remontu MiG-ova te na opetovano pitanje odgovorio protupitanjem: ‘Znači čovjeka koji vrijeđa Hrvatsku vojsku i mene je da ga pozovem, je li tako?’.

“Osim što bahato sebe izjednačava s Hrvatskom vojskom, daje si za pravo ne pozvati pilota heroja koji je taj pothvat – izvršio. Jedini razlog za to je što se brigadir Selak usudio ukazati na nekompetentnost i neznanje trenutnog ministra obrane, Marija Banožića”, navode iz SDP-a i dodaju:

“Jasno i glasno poručujemo nesposobnom ministru Banožiću: nećemo ti dopustiti da revidiraš povijest – Hrvatska ne zaboravlja svoje heroje!”

Spomenuto priopćenje potpisao je voditelj SDP-ovog Savjeta za ratne veterane Vinko Kovačić koji zaključuje: “Brigadiru Selaku puna podrška i poruka da ćemo kad nam građani daju povjerenje za vođenje države sa zadovoljstvom i pozornošću poslušati njegovo mišljenje i prijedloge vezane za obrambenu politiku.”

Komentiraj