Nakon sjednice Predsjedništva SDP-a predsjednik stranke Davor Bernardić u četvrtak navečer rekao je kako su odlučili da će, zbog sadržaja ugovora koji je Agrokor potpisao s grupom kreditora na čelu s fondom Knighthead, u Saboru pokrenuti inicijativu za opoziv cijele Vlade Andreja Plenkovića.

Pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinom članu ili Vladi u cjelini može se u Saboru pokrenuti na prijedlog najmanje petine ukupnog broja saborskih zastupnika.

To znači da SDP za svoju inicijativu treba prikupiti najmanje 31 potpis zastupnika u Saboru. S obzirom na to da sam Klub zastupnika SDP-a u Saboru ima 35 članova, to neće biti nikakav problem, čak i ako im se u tome ne pridruže kolege iz opozicijskih stranaka.

Nakon što predlagač, što je u ovom slučaju SDP, skupi dovoljan broj potpisa saborskih zastupnika, prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja cijeloj Vladi uvrštava se odmah na dnevni red. Kad se to dogodi, do rasprave i glasanja o opozivu Vlade može proći maksimalno 30 dana, a istovremeno s tim rokom kreće i onaj rok u kojem se Vlada mora očitovati na prijedlog za opozivom, a on traje maksimalno osam dana.

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi potrebni su glasovi većine od ukupnog broja zastupnika u Saboru – odnosno za opoziv mora glasati najmanje 76 saborskih zastupnika.

Ako se izglasa nepovjerenje Vladi u cjelini, predsjednik Vlade i Vlada podnose ostavku. Ako pak Sabor odbije prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi, zastupnici koji su ga postavili ne mogu ponovno podnijeti isti prijedlog najmanje šest mjeseci od dana kad su po prvi put podnijeli isti prijedlog, podsjeća tportal.

Komentiraj