SDP-ov kandidat za Rijeku: “Vodim u svim relevantnim istraživanjima”

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke Marko Filipović ustvrdio je u intervjuu za N1 da “vodi u svim relevantnim istraživanjima”.

Od Vojka Obersnela se razlikuje po karakteru, kaže. “Čvrsto je stajao na braniku socijaldemokratskih vrijednosti, nekad je možda i pretjerao, ali Riječani su ga birali… Razlikujemo se u pristupu. Dobro smo surađivali. Odradio sam puno posla u pozadini i dobro upoznao gradsku upravu, u koju sam došao iz realnog sektora”, rekao je kandidat za gradonačelnika.

U SDP se učlanio čim je postao punoljetan, oko 1999. godine. “To je u obiteljskoj tradiciji. U SDP-u sam prepoznao snagu koja je spremna mijenjati Hrvatsku”, pojasnio je Filipović motive.

Komentirao je svoju izjavu da nije influencer, a ozbiljnost vidi kao svoju prednost te kritike koje upućuje Marinu Miletiću, protukandidatu iz redova Mosta. “Samo kažem što nisam, politika je odgovoran i ozbiljan posao, a ne par statusa na društvenim mrežama. U tom se kontekstu treba držati onoga što je zapisano u programima. SDP s koalicijskim partnerima već 30 godina vode Rijeku. Takva suradnja ne može se nazvati jednoumljem i jednopartijskim sistem. Suradnja je sukus naše politike”, govori Filipović.

Dotaknuo se i postizborne koalicije pa rekao da će u formiranju većine u gradskom vijeću, kako bi se osigurala većina, razgovarati sa svima koji su od centra lijevo – dosadašnji koalicijski partneri i Možemo!. Lista Davora Štimca nije potencijalni koalicijski partner, kaže.

Marko Filipović komentirao je slučaj prijetnje glazbenoj urednici Radija Rijeka zbog pjesme Vinka Coce “Kada umrem umotan u bilo”, kada se voditelj, umjesto da zaštiti kolegicu, ispričao slušateljima nazvavši to “potpunim promašajem u programu”. “Nije bitno pjevaju li se pjesme ili se pivaju. Reakcija urednika je za osudu, trebao je zaštiti kolegicu”, rekao je i dodao da pjesma asocira na rivala riječkog nogometnog kluba, ali nema i ne bi trebalo biti zabranjenih pjesama.

Autobusni kolodvor još uvijek nije završen, a započeo ga je još uvijek aktualni gradonačelnik Obersnel. Filipović ističe kako je kolodvor najmanji dio projekta. “Treba pronaći privatnog partnera. Projekt je procijenjen na nekih 60 milijuna eura i nije realno za očekivati da se grad u ovom trenutku zaduži za taj iznos”, kaže.

Komentirao je i projekt Europske prijestolnice kulture. “Projekt Rijeka 2020. je unatoč pandemiji dokazao riječku tvrdoglavost. U kontekstu otvaranja, bio sam ponosan tog dana što sam Riječanin. Otvaranje je dalo širi pogled na kulturu u europskom planu. Pravi benefit EPK je niz ljudi koji su surađivati i volontirali. Ono što ostaje, uloženo je puno u kulturu, nastala je dječja kuća, novi muzej, nova knjižnica, obnova broda Galeb…”, rekao je. Oporba je kritizirala obnovu Titova Galeba, a Filipović kaže da oporba i jest tu – kako bi kritizirala.

 

Komentiraj