SDP-ov kandidat za gradonačelnika Klisović obećao novu bolnicu južno od Save, hospicij i nekoliko novih domova zdravlja

Novu bolnicu južno od Save, hospicij i nekoliko novih domova zdravlja u Zagrebu obećao je u utorak SDP-ov kandidat za gradonačelnika Joško Klisović predstavljajući na Vrbanima SDP-ov program zdravstva u Zagrebu.

Nove domove zdravlja dobit će Vrbani, Maksimir, Sesvete, Brezovica i Špansko s ciljem približavanja zdravstvene usluge građanima, poručio je Klisović uz livadu na Kutnjačkom putu na Vrbanima, gdje SDP, ako osvoji većinu, namjerava graditi dom zdravlja, društveni dom i knjižnicu.

Najavio je i izgradnju hospicija u Zagrebu, povećanje broja palijativnih kreveta u bolnicama i jačanje medicinskih timova koji će obilaziti građane u njihovim domovima.

Nova platforma “Zdravlje na dlanu” koordinirat će zdravstvene usluge i građane upućivati tamo gdje najprije mogu obaviti dijagnostičke, preventivne ili kontrolne preglede, a mreža domova zdravlja smanjit će pritisak na bolnice i liste čekanja.

Klisović obećava i izgradnju bolnice u Novom Zagrebu i to u Blatu ako se realizira partnerstvo s državom. U suprotnom  će se, kaže, naći drugo rješenje za bolnicu koju će SDP-ovci svakako graditi.

SDP-ov zdravstveni program za Zagreb pobliže su predstavili liječnici Sara Medved i Branko Kolarić, kandidati na SDP-ovoj listi za Gradsku skupštinu.

“Pandemija duševnih teškoća”

Specijalizantica psihijatrije Sara Medved upozorila je na “pandemiju duševnih teškoća” koja prijeti Zagrepčanima nakon epidemije korone i potresa.

Kao ključni resurs u očuvanju i unaprjeđenju mentalne skrbi navela je domove zdravlja i izvanbolničke programe “psihijatrije u zajednici”.

“Zaštita mentalnog zdravlja bit će nam jedan od prioriteta u mandatu. Domovi zdravlja bit će okosnica piramide zdravstvene zaštite koja je danas u Zagrebu okrenuta i fokusirana na skupu bolničku zaštitu”, rekla je Medved.

Epidemiolog Branko Kolarić istaknuo je važnost da Novi Zagreb dobije opću bolnicu koja će rješavati hitne slučajeve i polikliničke specijalističke preglede.

“Sada imamo i financijske mogućnosti. Ako se takvu bolnicu uvrsti u Masterplan, moći će se financirati iz sredstava EU”, poručio je Kolarić.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]