SDP-ov kandidat u Splitu Franić: “U prvoj godini mandata izgradit ću krematorij vrijedan tri i pol milijuna kuna”

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita Ante Franić u subotu je na gradskom groblju Lovrinac svojim sugrađanima obećao kako će u prvoj godini mandata izgraditi krematorij vrijedan 3,5 milijuna kuna.

Šest tisuća građana Splita čeka na kupnju grobnog mjesta na Lovrincu. Po Gradskom urbanističkom planu za proširenje groblja predviđeno je 50 hektara pa bi nakon što se riješe imovinsko-pravni odnosi na Lovrincu trebalo sagraditi krematorij, rekao je Franić na konferenciji za novinare.

Nažalost, projektna dokumentacija, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i proširenje groblja ide sporo kao i većina projekata u gradu, dodao je.

U posljednjih desetak godina povećane su potrebe Splićana za uslugama kremiranja za svoje pokojne, koje se mogu obaviti samo u Zagrebu, pa se troškovi ukopa povećaju za više od 50 posto. Godišnje tu uslugu koristi oko 150 Splićana no Franić je siguran da će je građani više koristiti ako im bude ponuđena u njihovom gradu.

Plan mu je ako postane gradonačelnik izgraditi krematorij u prvoj godini svog mandata a novac osigurati na prihodovnoj strani gradskog proračuna.

Gradnja krematorija važna je, dodao je, i zbog zakonske obveze splitske bolnice o zbrinjavanju otpada, što bi smanjilo bolničke troškove za spaljivanje otpada a krematoriju omogućilo veći prihod.

 

Komentiraj