SDP-ov gradonačelnik Ploča Krstičević: “Beroševe priče o tome što je imao u planu su samo priče, nema od toga ništa”

Gost N1 Televizije bio je Mišo Krstičević, SDP-ov gradonačelnik Ploča koji na predstojećim lokalnim izborima ide po novi mandat.

Budući da je i sam liječnik, Krstičević je govorio o ministru Viliju Berošu i stanju o zdravstvenom sustavu.

“Loše je sve to što danas razgovaramo o Berošu i njegovoj poziciji nakon sumnje u određene malverzacije pa samo u tom smislu treba gledati i Plenkovića i cijelu Vladu kada daju podršku Berošu. To je klasična podrška ne za ono što je on htio unaprijediti sustav, nego za povjeravanje milijunskih poslova cvjećarni i povjeravanje sustava Cijepise fotografu.

Reforma sustava nikad nije provedena i to bi nam trebala biti tema i to bi trebala biti prizma kroz koju bi se trebalo gledati Beroša”, rekao je Krstičević

“Prave teme stoje po strani”

Istaknuo je kako se “bavimo sitnicama dok ono o čemu treba raspravljati stoji po strani”. Dodao je i kako su afere koje je Beroš akumulirao, ako ih je zaista bilo, sporadična stvar.

“Zdravstvena politika jedno je od najvažnijih pitanja svake države. S obzirom na to da je to jedno od najvažnijih pitanja treba povesti jednu široku društvenu raspravu. Hrvatski sustav je jedna varijanta Bismarckova načina financiranja. Nažalost prihvatio je sve manjkavosti različitih modela.

Taj model jest neprofitan i prvo smo trebali provesti raspravu kako želimo da taj sustav u budućnosti izgleda. Smatram da su se te priče koje Beroš iznosi samo priče i da od toga nema ništa”, rekao je.

Govorio je i kako da 10 posto BDP-a odlazi u zdravstveni sustav ako se u njemu troši 30 milijardi kuna godišnje.

“Sav taj novac je neravnomjerno planski raspoređen i nema namjere da se to promjeni. Za kreaciju novog modela, za optimizaciju ovog modela treba jako duga i široka društvena rasprava, a ne da netko pokušava sačuvati vlastitu fotelju”, kaže Krstičević.

Populističke mjere

Osvrnuo se i na poteze nakon tragedije u Metkoviću gdje je preminuo dječak:

“To su sporadični pokušaji, odnosno reakcije na nešto loše što se dogodilo. S obzirom na to da mi učestalo prolazimo kroz krize koje generiraju veći postotak privatnog zdravstva unutar nečeg što bi trebala biti socijalna kategorija i to nije dobro, država reagira populističkim mjerama, to vidimo duž doline Neretve. Oni koji rukovode sustavom već desetljećima svjesni su kakvi će problemi nastati jer će liječnici otići u mirovinu”.

Rekao je i da su Ploče, pak, specifične jer imaju dovoljno infrastrukture za unaprjeđenje zdravstvene usluge. Dodaje i kako mu je jasno da se radi o okoštalom sistemu u kojem su promjene teške.

“Vidi se na primjeru Metkovića da je to samo jedna sporadična reakcija na problem koji se pojavio i rezultirao smrću mlade osobe. U Pločama postoji infrastruktura, a ne kreće se. Ne postoji nikakav plan ni adekvatno razvijanje modela kreacije zdravstvenog sustava. To su sve reakcije na nažalost neke loše događaje koji se dogode među stanovništvom”, govori.

Osvrnuo se i na lokalne izbore. Na dan raspisivanja objavio je svoju kandidaturu za novi mandat. Rekao je i kako vjeruje da ljudi više ne glasuju za “markice” nego za pojedince s imenom i prezimenom.

Dodao je i kako SDP-ovi kandidati puno preciznije znaju probleme neke sredine te nude rješenja za njih, javlja N1.

Komentiraj