SDP otvorio unutarnje konzultacije o izboru predsjedničkog kandidata

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić u četvrtak je, nakon prvog okupljanja Predsjedništva stranke poslije izbora za Europski parlament, istaknuo kako stranku ne zabrinjava to što su u apsolutnim brojevima ipak dobili nešto manje glasova nego 2014. godine.

„Imali smo cilj dobiti 203, a dobili smo 202 tisuće glasova. Cilj nam je bio i tri, a osvojili smo četiri mandata“, kazao je, najavivši da će provesti i dublju analizu za što su formirali peteročlanu skupinu koju predvodi glavni tajnik Nikša Vukas.

„Mi ne tražimo crnog labuda, ne idemo po lovištima diljem Hrvatske, čvrsto smo na zemlji. Rezultat je dobar, u mandatima odličan, ostvarili smo cilj, a sada želimo imati odličnog kandidata za predsjedničke izbore, kao i još bolji rezultat na parlamentarnim izborima“, najavio je.

„Otvorili smo proces unutarnjih konzultacija o našem kandidatu ili kandidatkinji na predsjedničkim izborima, da apsolutno ne favoriziramo nikoga niti isključujemo nikoga, a odluku tko će to biti donijet ćemo u razumno vrijeme“, kazao je Ostojić.

„SDP je svjetionik, stjegonoša demokratizacije političkih stranaka i društva, i to su činila sva tri naša dosadašnja predsjednika. Predizbori su predviđeni Statutom, ali nisu uklesani u kamen, a hoće li se održati sve ovisi o kandidatima, hoće li biti jedan ili više kvalitetnih kandidata. Otvorili smo unutarnju raspravu i budite uvjereni da ćemo imati odličnog kandidata“, poručio je Ostojić.

Komadina: Unatoč dobrom rezultatu nema mjesta euforiji

U vrhu SDP-a postoje različita viđenja o načinu izbora predsjedničkog kandidata koji će se suprotstaviti aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Neovisno o modelu po kojem će izabrati kandidata, očekuju da će ta procedura biti završena do početka godišnjih odmora.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina uoči sjednice kazao je, da unatoč dobrom rezultatu, nema mjesta euforiji jer građani od njih očekuju najbolje. „SDP uvijek uvodi novine u demokratske procese pa će tako biti i sada. Do rješenja ćemo doći u otvorenom, demokratskom i kolegijalnom procesu“, kazao je Komadina, dodavši da su građani rekli da žele jak SDP, povratak socijaldemokraciji i zaustavljanje skretanja Hrvatske u desno, što je SDP-ova misija.

Komadina se nije htio izjasniti za koji je pristup za izbor stranačkog predsjedničkog kandidata – predizbori ili unutarstranački dogovor oko jednog imena. „Ja sam za najbolji pristup, a najbolji pristup je onaj koji će polučiti najbolji rezultat. Možemo utvrditi jednog kandidata, možemo ih utvrditi više, možemo imati predizbore unutar SDP-a ili otvorene predizbore da damo mandat građanima da nemamo partitokraciju nego demokratsko odlučivanje i mobiliziramo veći izlazak na izbore. Sve su to opcije o kojima ćemo razgovarati“, bio je neodređen Komadina, napomenuvši da je ipak sklon iskoracima koji će dovesti do više demokracije.

Što se četvorice u srpnju prošle godine suspendiranih članova Predsjedništva tiče, Komadina kaže da je možda došlo vrijeme da se razgovara o relativnoj modifikaciji tih suspenzija jer se pokazalo kada su glave skupa da su rezultati bolji. Ostojić, pak, tvrdi, da to pitanje na Predsjedništvu nitko nije stavio na dnevni red.

Članica Predsjedništva i reizabrana eurozastupnica Biljana Borzan nije za provođenje predizbora unutar stranke kako su 2009. godine birali svog predsjedničkog kandidata. Smatra da bi najbolje bilo odlučiti se za jednog kandidata umjesto predizbora jer kandidat koji bi bio izabran na taj način, čak i sa 70 posto glasova članova stranke, ne bi u utrku ušao s cijelom strankom iza sebe. Zato je uvjerena da bi se SDP kao stranka koju su do sada slabili unutarstranački sukobi trebala odlučiti se za jednog kandidata iza kojega bi svi stali, a, prema njezinu mišljenju, ankete pokazuju da bi bivši šef SDP-a i premijer Zoran Milanović bio najbolji kandidat.

Jelušić: Najprije otvoriti izborni postupak i vidjeti tko je zainteresiran

Protiv predizbora, neslužbeno se doznaje, izričito se na Predsjedništvu izjasnio i Predrag Fred Matić, novoizabrani zastupnik u Europskom parlamentu.

Član Predsjedništva Ivo Jelušić kaže da najprije moraju otvoriti izborni postupak i kada vide tko je zainteresiran i tko će se sve kandidirati, odlučiti što i kako će biti dalje.

Što se ukidanja dvogodišnjih suspenzija četvorki iz Predsjedništva tiče, Jelušić ističe da je SDP stranka koja, pogotovo nakon ovakvog rezultata na euroizborima, želi okupljati sve što je na lijevom centru i preuzeti odgovornost za Hrvatsku. „Svatko tko je na lijevom centru je dobrodošao i treba nam pomoći, i oni izvan SDP-a, a pogotovo oni u SDP-u“, poručuje, dodavši da se oni moraju htjeti dati okupiti. No, napominje, mora se reći da se na onaj način više ne smije raditi – oprostiti da, ali greške se ne smiju ponavljati. „Sada se pokazalo da je SDP stožerna stranka ljevice i lijevog centra, a da sve ostale stranke na ljevici, uključujući i liberalnu scenu okupljenu u Asterdamskoj koaliciji, kada se zbroje njihovi glasovi, nisu ni upola jaki kao SDP sam. Dakle, 12 stranaka na jednoj strani koje su htjele zauzeti naše mjesto nisu osvojile ni upola kao mi. To je rezultat ovih izbora“, zaključio je Jelušić.

Ostojić je novinare izvijestio da se SDP-u danas i formalno pridružio Josip Kregar koji će sudjelovati u radu revitaliziranog Povjerenstva za antikorupciju kojeg vodi Željko Jovanović.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]