Goran Stanzl/PIXSELL

SDP O HDZ-OVI ODGOVORIMA MOST-U “Još jednom pokušavaju obmanuti hrvatsku javnost”

Nakon što je sinoć u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu zaključen sastanak oko zahtjeva MOST-a, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako je Domoljubna koalicija pozitivno odgovorila na zahtjeve Mosta, te je predložio koalicijsku vladu s Mostom. Jutros je iz SDP-a stiglo priopćenje u kojem se ističe kako ‘HDZ još jednom obmanjuje hrvatsku javnost’.

Priopćenje SDP-a prenosimo Vam u cijelosti:

“S obzirom na različite interpretacije jučer objavljenih odgovora koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije na prijedlog MOST-a o formiranja zajedničke tripartitne vlade želimo jasno istaknuti da HDZ još jednom pokušava obmanuti hrvatsku javnost. Iako se izjavama čelnika Domoljubne koalicije želi stvoriti dojam kako su pozitivno odgovorili na zahtjeve MOST-a iz objavljenih formalnih zaključaka je jasno da su odbili mogućnost tripartitne vlade s MOST-om i koalicijom Hrvatska raste. Uostalom, od samih početaka pregovora uporno su ponavljali da je takva koalicija za njih neprirodna, nerealna i neprihvatljiva. Isto tako, nisu jasno i nedvosmisleno prihvatili prijedlog MOST-a o nestranačkom mandataru već su tek otvorili „mogućnost razgovora“ o toj temi. Sasvim je jasno da Domoljubna koalicija u ovom trenutku nije jasno i nedvosmisleno prihvatila prijedloge MOST-a.

Isto tako, još jednom želimo istaknuti da je koalicija Hrvatska raste poslala odgovor kako je u ovom trenutku prijedlog formiranja tripartitne vlade neodrživ. Podsjećamo na javno izneseni uvjet naše koalicije za razgovor oko toga, a to je da se svi partneri u tom procesu trebaju zahvaliti na suradnji članovima, te posebno obnašateljima određenih javnih funkcija koji imaju pravomoćne optužnice za teža krivična djela. Podsjećamo da je HDZ odmah u startu odbacio mogućnost razgovora o tome.

Nadalje, držimo da je ovime zaključena ova faza pregovaračkog procesa koji je započeo s prijedlogom MOST-a od 7. Prosinca 2015. To je u potpunosti u skladu s temeljnim načelom MOST-a da prijedlog neće biti prihvaćen ukoliko se obje strane s time ne slože. Podsjećamo na prethodni slučaj konstituiranja Sabora i odustajanje MOST-a od izbora gospodina Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora zbog činjenice da ga je treća strana – HDZ-ova koalicija odbila podržati.

Sve prethodno motiviralo nas je da u jučerašnjem obraćanju MOST-u i javnosti predložimo nastavak bilateralnih razgovora između koalicije Hrvatska raste i MOST-a s ciljem formiranja stabilne saborske većine i nove hrvatske Vlade. Pozvali smo MOST na definiranje zajedničkih polazišta za bilateralne razgovore. U tom smislu nismo na početku. Želimo iskoristiti sve do sada razmijenjene ideje i prijedloge u međusobnim razgovorima. Ono što nismo u mogućnosti realizirati s HDZ-om i njegovim partnerima uvjereni smo da možemo s MOST-om. U svakoj prethodnoj fazi razgovora pokazali smo punu otvorenost, iskrenost i spremnost na suradnju s jedinim ciljem da u što kraćem vremenu osiguramo za Hrvatsku stabilnu Vladu s čvrstom potporom u Saboru koja će biti u stanju provoditi reforme i nastaviti pozitivne trendove u gospodarstvu.”

Komentiraj