SDP: “Nemojte trošiti vrijeme na pisanje zdravstvenih litanija već odgovorno krenite rješavati problem cijepljenja u Hrvatskoj”

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti predstavlja trenutno najveću i najvažniju javnozdravstvenu kampanju u Hrvatskoj, stoga SDP poziva premijera Andreja Plenkovića da s resornim ministrom Vilijem Berošem riješi problem slabog odaziva na cijepljenje

“Nažalost, kampanji se nije pristupilo na cjelovit i sveobuhvatan način, već isključivo promocijom slogana uz medijske istupe političara. K tome, krah platforme za prijavu na cijepljenje, afere s izradom te platforme, nepostojanje jasne prioritizacije građana na poziv na cijepljenje, organizacijske teškoće prilikom cijepljenja te nejasno komuniciranje i informiranje o važnosti cijepljenja nedvojbeno su doprinijele smanjenom interesu i odazivu na cijepljenje.

I danas svjedočimo potpunoj neorganiziranosti provođenja cijepljenja, skoro tri mjeseca od početka masovnog cijepljenja na Velesajmu, te je potpuno nejasno tko i gdje se treba naručiti, tko cijepljenju može pristupiti nenaručen, može li se cjepivo birati te po kojim indikacijama tko dobiva koje cjepivo. Ova aktivnost trebala je biti primaran fokus ministra i Ministarstva zdravstva još od kraja 2020. godine otkako se jasno dalo previdjeti kako će samo cijepljenje osigurati povratak u “staro normalno”. Međutim, olako shvativši ulogu narodnog liječnika, ministar je radije sam cijepio nego se posvetio ulozi koju treba obnašati: zaštita cjelokupnog pučanstva s jasnim javnozdravstvenim politikama i kampanjama.

Ostali europski ministri zdravstva već mjesecima najavljuju intenziviranje kampanje uz jasne poruke i kriterije poziva na cijepljenje, a kao odgovor na nepovjerenje i jačanje „anti-vakserske“ klime, ne samo na području Europske unije. Raniji rezultati procijepljenosti u Hrvatskoj dali su naslutiti kako će biti teškoća u provođenju ove kampanje, dok su ranije javnozdravstvene aktivnosti morale biti jasan indikator mogućih prepreka u provođenju. Također, onim osobama koje oklijevaju u vezi cijepljenja moralo se pristupiti organiziranim individualnim savjetovanjem s liječnikom obiteljske medicine ili epidemiologom, budući da je trend nepovjerenja neminovno u porastu. Međutim, Ministarstvo je odlučilo nestrukturiranom i isključivo marketinškom kampanjom provoditi možebitno najvažniju stvar u zdravstvu u posljednjem desetljeću”, naglasili su iz SDP-a.

Također su naglasili kako premijer Plenković, ne propitkujući ulogu ministra i kvalitetu provedbi zdravstvenih politika pokazuje time elementarno nerazumijevanje zdravstvenih potreba građana. Smatramo kako je krajnje vrijeme da ministar Beroš i premijer Plenković pristupe ovom problemu na cjelovit i djelotvoran način.

“Nemojte trošiti vrijeme na pisanje zdravstvenih litanija već odgovorno krenite rješavati problem cijepljenja u Hrvatskoj”, naglasili su iz SDP-a

Komentiraj