Vodstvo SDP-a u utorak se sastalo s predstavnicima malih proizvođača hrane, predstavnicima preko dvije tisuće OPG-ova u Hrvatskoj koji proizvode hranu za Agrokor. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nakon sastanka održao je konferenciju za novinare na kojoj je istaknuo kako te OPG-ove nitko u cijelom procesu nije niti konzultirao.

“Trenutno je blokirano 9 Agrokorovih poduzeća, radnici u Agrokoru, Belju, Ledu, Jamnici, Tisku, Pik Vrbovcu, Konzumu, Pik Vinkovcima i Vupiku nisu primili plaću, a proizvođače iz OPG-ova nitko nije kontaktirao. Povrtlari, voćari, proizvođači junadi u ovom postupku nisu konzultirani i naš zadatak je da učinimo sve kako bi male dobavljače i proizvođače koji rade u OPG-ovima uključili u proces da podmire i namire svoja potraživanja,”, rekao je Bernardić u središnjici stranke.

Naglasio je kako se u SDP-u smatra da je rješenje u izmjenama stečajnog zakona koji će upravo pomoći malim dobavljačima, poljoprivrednicima u OPG-ovima da naplate svoja potraživanja od matične tvrtke. “Naš je zadatak da u Hrvatskoj zaštitimo one koji se sami ne mogu zaštititi, a to su upravo mali proizvođači, mali poljoprivrednici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i radnici koji nažalost i u dobrom dijelu Agrokorovih tvrtki rade za minimalnu plaću. Zaštitimo one najslabije u društvu koji se sami zaštiti ne mogu – to je naš prijedlog”, poručio je.

Bernardić je najavio kako će SDP pokrenuti saborsko istražno povjerenstvo. “Prema svim informacijama koje svaki dan saznajemo iz medija očito je u Hrvatskoj postojao paralelan sustav financiranja, izvan nadzora HANF-e, HNB-a i drugih državnih institucija, o kojima javnost ima pravo znati pogotovo zbog toga što sada već postoji opravdana sumnja da su mnogi ljudi koji trenutno obnašaju vlast, sudjeluju u radu Vlade, tada znali za to”, rekao je predsjednik SDP-a.

Dodao je kako upravo zato hrvatska javnost ima pravo znati. “Građani Hrvatske čiji je to novac imaju pravo znati što se događa”, rekao je Bernardić dodajući kako SDP u Saboru neće podržati ‘lex Agrokor’. Istaknuo je i da bi SDP, kada bi bio u poziciji, predložio izmjenu stečajnog zakona. “Jer sve se može ako postoji politička volja i iskrena i poštena namjera, a ne interesni lobiji koji zagovaraju svoju priču”, rekao je Bernardić.

Za kraj je poručio da ne vide niti jedno jamstvo ni način kako se kroz Lex Agrokor mogu zaštiti dobavljači, posebno mali dobavljači, OPG-ovci, poljoprivrednici i naravno radnici koji su najugroženiji jer u 9 Agrokorovih poduzeća nisu dobili plaću. Kazao je kako je odgovornost na Vladi. “Da su nas konzultirali ranije i problem počeli rješavati ranije, jer očito su za njega znali, sasvim sigurno bi ova priča danas drugačije izgledala”.

Komentiraj