FaH

SDP: Milanović je prenio sva upravljačka prava tvrtke koju je osnovao na odvjetničko društvo

– Bivši hrvatski premijer Zoran Milanović sva je upravljačka prava i udjele u kapitalu tvrtke EuroAlba Advisory, koju je osnovao prošli tjedan, prije upisa društva u sudski registar prenio na povjerenika, odnosno odvjetničko društvo, prema članku 16. Zakona o sukobu interesa, priopćeno je u ponedjeljak iz SDP-a, a iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa navode da će provjeriti je li u konkretnom slučaju došlo do povreda Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Iz SDP-a “vezano za medijske upite o osnivanju tvrtke” predsjednika stranke navode da je “društvo s ograničenom odgovornošću osnovano i registrirano na Trgovačkom sudu u Zagrebu, te da su sva upravljačka prava i udjeli u kapitalu i prije upisa društva u sudski registar prenesena na povjerenika, odnosno odvjetničko društvo prema članku 16. Zakona o sukobu interesa”.

O svemu će pravovremeno i sukladno Zakonu biti obavješteno i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, dodaju iz te stranke.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković Hini je potvrdila da će Povjerenstvo provjeriti da li se u konkretnom slučaju koji se tiče aktualnog saborskog zastupnika Milanovića, postupalo sukladno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Taj zakon propisuje da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima, a također propisuje i da dužnosnik koji ima 0,5 posto i više dionica, odnosno udjela u vlasništvu (kapitalu trgovačkog društva) za vrijeme obnašanja javne dužnosti mora prenijeti svoja upravljačka prava na temelju udjela u kapitalu društva na drugu osobu ili posebno tijelo (povjerenika).

Prema posljednjim podatcima sudskog registra, provjerenima nakon što je stiglo priopćenje SDP-a, Zoran Milanović još uvijek se navodi kao jedini osnivač i direktor, odnosno osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke EuroAlba Advisory,

Bivši hrvatski premijer tu je tvrtku osnovao prošli tjedan, a u sudski registar upisana je kao društvo s ograničenom odgovornošću kojem je jedini predmet poslovanja savjetovanje u vezi s upravljanjem, a odmah po objavi te informacije u medijima se postavilo pitanje ne krši li Milanović Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Komentiraj