FaH

SDP: Izbori za predsjednika stranke 2. travnja

Glavni odbor SDP-a nakon cjelodnevne sjednice odlučio je u subotu kasno navečer da će izbori za predsjednika stranke biti 2. travnja, a ako bude potrebe drugi će se krug održati 9. travnja, dok će se Konvencija stranke, na kojoj će se birati stranačka tijela, održati 16. travnja, potvrdila je okupljenim novinarima glasnogovornica stranke Danica Juričić.

 Glavni odbor primio je k znanju izvješće o provedenim aktivnostima za nedavno održane parlamentarne izbore i ocijenio da ne sadrži cjelovitu političku analizu ostvarenja politika i programa SDP-a.
 Sjednica je završila ojko 22 sata i još se treba izabrati izborna komisija, a nakon toga bi, kako je najavljeno, izjavu novinarima trebao dati predsjednik Glavnog odbora Josip Leko.
 Članovi Glavnog odbora su o prvoj točki dnevnog reda, to jest o rezultatima nedavnih parlamentarnih izbora nakon kojih je SDP postao oporba, raspravljali cijeloga dana, a nakon toga je navečer uslijedilo odlučivanje o tome kad će biti provedeni unutarstranački izbori.
 Predsjednik stranke Zoran Milanović smatrao je da se izbori moraju održati što prije, 12. ožujka, a oni skloni Zlatku Komadini, koji je najavio svoju kandidaturu za predsjednika, predlagali su da se izbori održe u travnju, navodeći da bi se u protivnom prekršio stranački statut jer se sve izborne radnje i stranačka konvencija, na kojoj će se birati tijela stranke, ne bi stigle održati u zadanim rokovima.
 Po neslužbenim informacijama, Komadina održao vrlo motivirajući govor o potrebi novog stranačkog djelovanja za što je dobio burni pljesak.
  Glavni odbor je najviše stranačko tijelo između dvije Konvencije, ima 103 člana koje, prema Statutu stranke, bira Konvencija tako da svaka županijska organizacija bude zastupljena proporcionalno rezultatu na izborima za Sabor, a najmanje s dva člana.  SDP ima oko 35 tisuća članova i svaki član ima pravo glasa.

Komentiraj