I uspjeh i neuspjeh Milanovića na izborima za Bernardića je pobjeda

Najveći gubitnik ovakvog raspleta je primorskogoranski župan Zlatko Komadina koji je donedavno bio najbliži Bernardićev suradnik i mentor

Predsjedništvo SDP-a u ponedjeljak je jednoglasno, bez ikakve rasprave podržalo prijedlog predsjednika stranke Davora Bernardića da Zoran Milanović bude predsjednički kandidat na izborima koji bi se trebali održati krajem ove godine. Dvojica članova Predsjedništva SDP-a potvrdili su Nacionalu da na sjednici nije bilo nikakvih povišenih tonova, nikakvih prepirki te da je čak i Milanovićev najžešći oponent Zlatko Komadina bez prigovora podržao kandidaturu bivšeg premijera. Oni ovakav rasplet ocjenjuju kao još jednu Bernardićevu pobjedu koji je nakon gotovo dvije godine stalnih napada, sada još jednom ujedinio stranku te je podrškom Milanoviću, nakon sastavljanja liste za Europski parlament, još jednom pokazao da u ključnim trenucima povlači najbolje poteze.

Oba člana Predsjedništva s kojima smo razgovarali nakon sjednice u ponedjeljak poslijepodne slažu se da Bernardić iz ove situacije može izaći samo kao pobjednik: „Ako Milanović pobjedi, svi će hvaliti Bernardićev potez kao što su hvalili listu SDP-a nakon osvojenih četiriju mandata na izborima za Europski parlament. Ako pak Milanović ne uspije, onda će stranačkoj oporbi Bernardić moći u lice reći da je njihovo vrijeme prošlo i da je vrijeme za nove ljude koji nikako nisu povezani s Milanovićem“.

12.05.2019., Zagreb – Konvencija SDP-a u Hypo centru. Davor Bernardic, Zlatko Komadina.
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Oni se slažu i kako je najveći gubitnik ovakvog raspleta primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je donedavno bio najbliži Bernardićev suradnik i njegov politički mentor, ali je u zadnjih nekoliko mjeseci njegov utjecaj značajno oslabio. Komadina je sa svojim suradnicima žestoko lobirao protiv Milanovića, ali to lobiranje nije dalo nikakvog rezultata, što je pokazatelj da nekada moćni Komadina više nema utjecaja unutar stranke kao što možda i on sam misli da ima.

Bernardić je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva stranke izjavio da od Milanovića očekuje pobjedu na izborima i da vrati dignitet i dostojanstvo funkciji predsjednika. Zanimljivo je da su i Bernardić i Milanović u ponedjeljak govorili kako očekuju širu podršku stranaka ljevice i centra, a bivši premijer je priznao da je baš iz tog razloga svoje predstavljanje održao u Novinarskom domu, a ne u središnjici stranke na Iblerovu trgu. Milanović je izričito istaknuo da je ponosan na podršku SDP-a, ali podršku birača “ne može privući samo s Iblerova trga”.

Komentiraj