SDP: Umirovljeničke domove izolirati poput vojnih baza

U središnjici SDP-a na Iblerovom trgu održana je konferencija za medije saborskog zastupnika Franka Vidovića i Renate Sabljar Dračevac, liječnice i predsjednice SDP-a Zadarske županije, na kojoj su se osvrnuli na aktualnu situaciji oko koronavirusa u Dalmaciji, istaknuvši da tamo vladaju dvostruki kriteriji.

“Dozvoljavaju se procesije i mise na koje Stožer splitsko-dalmatinski ne reagira. U Dalmaciji već godinama vlada podobnost, a ne stručnost. Pitam se koliko još ljudi treba umrijeti, da bi se smijenio nestručan ravnatelj Doma za starije osobe,” rekla je doktorica Sabljar Dračevac, podsjetivši da je na poziciju ravnatelja postavljen arheolog kojeg premijer Plenković i dalje brani.

Nema jasne strategije za korištenje opreme

Strategija korištenja opreme nije dobra, ističe. Treba se što prije distribuirati na sva važna mjesta koja su ključna za zaustavljanje ove infekcije.
“Iz specijalne bolnice u Biogradu virus je praktički prodrio u Opću bolnicu u Zadru i bolnicu u Kninu, a problem je što nemamo dovoljno zaštitne opreme kojom bismo mogli zaštititi zdravstvene djelatnike, ali ih i onemogućiti da potencijalno šire virus na pacijente. Moramo zaključiti da je sustav zakazao na zaštitnoj opremi, ali i na hitnoj medicinskoj pomoći koja više ne funkcionira,” istaknula je Sabljar Dračevac, navodeći smrtne slučajeve u Rogotinu i Jezerima. Inzistira da hitna medicinska pomoć u cijeloj Hrvatskoj, a posebno u Dalmaciji zbog lokalne transmisije, bude kvalitetno opremljena.Smatra da će situacija u zdravstvu donijeti ogroman problem, jer su liste čekanja bile duge i prije samog koronavirusa. Sada je sve na ‘stand by-u’ i ni jedan odjel ne funkcionira kvalitetno. Veliki je problem s dijagnostikom tumora, ali i ostalih bolesti. Najviše problema imaju upravo stariji koji su najugroženija skupina.

Iskoristiti turističke kapacitete za razmještaj umirovljenika iz domova“Domovi za umirovljenike predstavljaju populaciju koja je najfragilnija.  Tražimo jasne protokole prema domovima za umirovljenike, da štićenici ne bi bili izloženi svemu ovome čemu su izloženi sada. Ako neki domovi ne mogu poštovati protokol, treba pacijente razmjestiti u prostore koji to mogu. Dalmacija je prazna što se tiče turističkih kapaciteta – iskoristimo ih sada za boljitak naših građana,” rekla je Sabljar Dračevac.

SDP se za čitavo vrijeme krize postavljao konstruktivno, smatra Vidović. Izašli su s već četiri paketa mjera za gospodarstvo i spas radnih mjesta.

“Od samo početka inzistiramo na većem broju testiranja i nabavljanju zaštitne opreme. Gospodarstvo je već mjesec dana zaustavljeno da bismo zaštitili ljudske živote, posebno najosjetljivije skupine, da bi nam se sada dogodilo da je virus prošao upravo u domove za starije i nemoćne,” upozorio je saborski zastupnik Vidović.

 

Komentiraj