SDP i HNS osuđuju postupak Inicijative “40 dana za život“ u Vukovaru

Davor Puklavec/PIXSELL

SDP i HNS oštro su u srijedu osudili, kako navode, neprimjereni poziv vukovarskog ogranka Inicijative “40 dana za život”, koja je na svojem Facebook profilu najavila dolazak trudnice na pobačaj u vukovarsku Opću bolnicu te je pozvala molitelje da je ispred nje dočekaju kako bi joj pomogli da izabere život.

U HNS-u drže da je – ako je ta molitvena zajednica dobila informaciju o dolasku trudnice na pobačaj iz bolnice – riječ o teškom kršenju zakonom zajamčenog prava na privatnost pacijenta te prava na povjerljivost podataka o zdravstvenom stanju, uključujući i sam boravak u bolnici.

Zato pozivaju Upravu te bolnice, mjerodavno Ministarstvo zdravlja te ostale institucije da provedu istragu kako bi se što prije utvrdile pravovaljane činjenice i odbacila sumnje da je ta inicijativa spomenute podatke dobila upravo od djelatnika bolnice.

U HNS-u se zauzimaju za pravo svake žene na izbor te se protive svakom obliku pritiska na autonomno odlučivanje pojedinca. “I ovaj slučaj pokazuje trenutačnu atmosferu u hrvatskom društvu, u kojoj se sve češće i sve glasnije dovode u pitanje slobode, ljudska prava i civilizacijske tekovine. To je dijelom prouzročila Vlada HDZ-a i Mosta, a HNS će se protiv toga i dalje oštro boriti”, ističu u priopćenju.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić u izjavi za javnost najoštrije je u ime stranke osudila takvo ponašanje, ocjenjujući da su tim činom ugrožena temeljna ljudska prava pacijenata i prava žene na izbor te prekršen niz zakona koji štite temeljna prava građana i pacijenata.

“Očekujemo od DORH-a da odredi istragu i utvrdi je li bilo curenja informacija iz bolničkog sustava jer su na nekim slikama i djelatnici bolnice i prema tome imamo puno pravo sumnjati da su podatci o toj ženi došli iz same bolnice”, rekla je.

Riječ je o nečemu što uzemirava cjelokupnu hrvatsku javnost i zbog toga mislim da je istraga nešto što može zaustaviti curenje informacija o tome ide li netko na neki zahvat u bolnicu ili boluje od bilo kakve bolesti, dodala je Opačić.

U izjavi za novinare citirala je molitvenu skupinu o najavljenom dolasku trudnice na pobačaj u vukovarsku bolnicu, što je, kako je rekla, definitivno dokaz da su imali informaciju o tome tko i kada dolazi.

Na pitanje hoće li podnijeti kaznenu prijavu, Opačić je odgovorila kako će to kao stranka učiniti ne bude li reagirao DORH.

Komentiraj