SDP: Članstvo u HGK treba biti dobrovoljno

Patrik Macek/PIXSELL

SDP je u četvrtak u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koji predviđa da članstvo u Komori bude dobrovoljno, a rad transparentniji.

Ako HDZ želi od Komore napraviti svoju političku ekspozituru, onda neka to plaćaju samo oni koji to žele, a ne svi poduzetnici u Hrvatskoj, poručili su SDP-ovci s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru.

“Naša poduzeća plaćaju 547 neporeznih nameta, 9 milijardi kuna godišnje, a jedan od njih je i članarina HGK kojoj tvrtke koje su čak i u mirovanju mjesečno plaćaju 42 kune mjesečno. HGK godišnje tako ubere 160 milijuna kuna”, pojašnjavao je Gordan Maras.

Maras: 90 posto anketiranih poduzetnika ne želi plaćati članstvo u HGK

 Tvrdi i kako 90 posto anketiranih poduzetnika ne žele plaćati obvezno članstvo.

“U večini europskih zemalja prevladava model dobrovoljnog članstva i to je ono što hoćemo i za naše poduzetnike”, rekao je Maras

SDP također traži i veću transparentnost i podnošenje izvješća o radu HGK. “HGK je i dalje pod paskom politike, na čelu joj je istaknuti HDZ-ovac iz Vinkovaca Luka Burilović”, poručio je Maras.
A Burilović, tvrde SDP-ovci, više stoji na stajalištima vlade, manje na stajalištima poduzetnika. “Burilović pregovara u ime malih i srednjih dobavljača s Agrokorom. Tko ga je ovlastio i čije stavove zastupa”, zapitao se Maras.

Njegov stranački kolega Siniša Hajdaš Dončić nazvao je HGK “arhaičnom organizacijom” koja je, tvrdi, u 21. stoljeću besmislena. “Pozivamo slobodnomisleće zastupnike da podrže SDP-ov zakon o redefiniranju sustava”, pozvao je Hajdaš Dončić.

Komentiraj