SDP će u petak u Saboru primjeniti filibustering?

Goran Kovacic/PIXSELL

HDZ i Most nezavisnih lista u ponedjeljak su najavili kako će u petak, na prvoj sjednici Sabora, bez javne rasprave i formiranja saborskih odbora izglasati pet Mostovih jamstava. N1 televizija javlja kako u SDP-u tim najavama nisu zadovoljni te neslužbeno doznali da u stranci razmišljaju i o primjeni filibusteringa, modela popularnog u američkom Senatu, prema kojem zastupnik ne prestaje govoriti za govornicom kako bi se spriječilo donošenje nekog zakona.

Šef SDP-ovog predsjedništva i člna saborskog Dobora za Ustav i poslovnik kao i Odbora za zakonodavstvo Peđa Grbin nije potvdio da će SDP provesti filibustering, ali je naveo da nije u skladu s demokracijom i parlamenarnom procedurom da se zakoni u Saboru donose bez da budu raspravljeni na matičnim radnim tijelima i na doboru za zakonodavstvo.

“Podsjetit ću da je nakon prošlih parlamentarnih izbora upravo Most tražio da se o svakom zakonu provodi javna rasprava. Mi ukazujemo da je to potrebno učiniti jer tako kršimo i stajalište koje je zauzeo Ustavni sud”, rekao je za N1 Grbin.

Dodao je kako će SDP vrlo jasno upozoriti na postojanje potrebe savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, upozoriti na sve nedostatke tih zakona, pogotovo onog o smanjenju sredstava lokalne samouprave. “Ako unatoč tome vladajući donesu te zakon, pokrenut ćemo postupke pred Ustavnim sudom za njihovu ocjenu”, najavio je.

“Most već neko vrijeme uvodi novine u liberalnu demokraciju. Most očito smatra da oporba ne smije koristiti oružje koje joj je na raspolaganju, a to je opstrukcija. Naravno da nešto treba poduzeti glede dolaska zastupnika na sjednice”, komentirao je najave Mosta na uvođenje kazne od 500 kuna zastupnicima koji ne dolaze na izglasavanje zakona. Ipak, Grbin kaže kako kažnjavanje zastupnika koji svoj politički stav izražavaju na način da opstruiraju glasovanje o zakonu nije u duhu demokracije.

Komentiraj