FaH

SDP BiH O OCJENAMA PREDSJEDNICE: ‘Potvrđuju politiku uplitanja i destabiliziranja odnosa i prilika u BiH’

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) drži da su posljednje izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o stanju u BiH nastavak miješanja hrvatskih dužnosnika u unutarnja pitanja susjedne zemlje i poziva službeno Sarajaevo da na njih što prije reagira.

U priopćenju objavljenom u četvrtak u Sarajevu i iz čijeg sadržaj proistječe da je više namijenjeno unutarnjoj uporabi i obračunu sa strankama na vlasti u samoj BiH iz oporbenog SDP-a su naveli kako ocjene hrvatske predsjednice “samo potvrđuju kontinuitet politike uplitanja i dodatnog destabiliziranja odnosa i prilika u BiH”.

“Za svo to vrijeme Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH kao odgovor nude samo muk. Ovo se posebno odnosi na Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića koji bi prema deklariranim stavovima svoje Stranke demokratske akcije (SDA) prvi trebali stati u obranu interesa BiH koji se ovakvim istupima jasno ugrožavaju. Umjesto toga Izetbegović i Zvizdić samo šute”, navodi se.

Priopćenje je reakcija na intervju hrvatske predsjednice časopisu Defense News da je nestabilna BiH najveća prijetnja regionalnoj sigurnosti. Grabar-Kitarović je istaknula u tom intervjuu da BiH kao zemlja još nije “potpuno politički emancipirana” te joj prijeti sukob zbog mogućeg referenduma o neovisnosti Republike Srpske.

U SDP-u drže da su teze o “emancipaciji BiH uvredljive za sve građane BiH” te “u sebi nose i pokušaj revizije i relativizacije povijesnih činjenica”.

To se “prije svega odnosi na nečasnu politiku vlasti Republike Hrvatske prema BiH u razdoblju  od 1992. do 1995. godine, kada je formirana paradržava Herceg-Bosna, čije kompletno rukovodstvo je osuđeno za brojne ratne zločine pred Tribunalom u Den Haagu”, stoji u tekstu.

“Ako je potrebno ’emancipirati’ BiH to se ne može raditi bez jasne i nedvojbene osude politike stvaranja ove paradržave, koja i dalje dominira kako u politici HDZ BiH, tako očito i u politici službenog Zagreba. Upravo takva politika od BiH pravi državu s posebnim potrebama, o kojoj se onda kao trebaju starati neki inozemni emancipatori”, navode iz SDP-a BiH.

Iznenađeni su i time što član Predsjedništva BiH Izetbegović nije reagirao na tvrdnje predsjednice Hrvatske o tome kako se muslimani u BiH mijenjaju i radikaliziraju i drže kako se time “izravno zagovara dodatna izolacija BiH kao države”.

Vladajućoj strukturi iz SDP-a poručili su da ne zna braniti interes BiH niti mari za to pa je zato potrebno da ta struktura što prije bude zamijenjena.

Komentiraj