SDP Bauk: ‘Pravila za izbore unutar naše stranke su luđačka košulja’

Autor:

Arsen Bauk

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk ocijenio je u petak da su pravila za izbore unutar SDP-a “luđačka košulja“.

SDP će, podsjetimo, 14. rujna održati unutarstranačke izbore.

‘Unutarstanačka pravila su se pokazala pogrešnim’

Aktualni šef stranke Peđa Grbin najavio je da se neće ponovno kandidirati. Svoju kandidaturu je već istaknuo Siniša Hajdaš Dončić, a kalkulira se da bi se kandidirati mogla i Mirela Ahmetović. Navodno bi se u utrku za novog šefa SDP-a moglo uključiti još kandidata.

”Oni nisu još raspisani, a ja imam potrebu nešto reći, ali ne oko kandidata, nego oko pravila i organizacije naše stranke. Smatram da su naša pravila luđačka košulja koju smo kao stranka nametnuli svakom rukovodstvu koje bude izabrano i koje se onda trudi da to pokuša skinuti. Čudi me i militantna ustrajnost na dijelu unutarstranačkih pravila koja su se u zadnja četiri ciklusa pokazala krivim i od kada smo ih uveli, samo smo gubili izbore”, rekao je Bauk za N1.

Kriteriji za izbor sudaca Ustavnog suda

Dotaknuo se i izbora sudaca Ustavnog suda. O tome je lijevo-liberalna oporba u petak ujutro održala sastanak, no Bauk na njemu nije bio.

“Na sastanku su definirani određeni kriteriji za izbor ustavnih sudaca, definirani su omjeri u odnosu s HDZ-om i dijelom vladajuće većine i prijedlog je da to bude paritet jedan na jedan pa onda oko koliko se sudaca usuglasimo da to bude dvotrećinska većina. O svemu ostalom je prerano pričati”, poručio je Bauk, dodavši kako o tome govori “iz druge ruke”.

Odgovorio je i na pitanje kojim kriterijima će se voditi u biranju.

“To su znanje, stručnost, ugled u javnosti, a posebno stav o ljudskim pravima koji korespondira s našim stavovima što bi onda odmah u startu isključilo neke članove vladajuće koalicije, a tu mislim na Domovinski pokret”, zaključio je Bauk, a prenosi N1.

Naglasio je i kako bi htio da se na bolji način propiše javnost rada Ustavnog suda.

KREĆE UTRKA ZA NOVOG ŠEFA Tko će zamijeniti Grbina? Više je kandidata, evo što kažu istaknuti SDP-ovci

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.