HINA

SDA ‘Dodik može samo sanjati o priključenju Srbiji’

Vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) u ponedjeljak je oštro regirala na novi verbalni ispad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je izjavio kako očekuje da će taj entitet jednog dana biti ujedinjen sa Srbijom te mu je poručila kako se to neće nikada dogoditi jer se granica na Drini nikada neće pomaknuti.

“RS  i Srbija nikada neće biti u istoj državi. To će zauvijek ostati samo pusti snovi Milorada Dodika. Entitet RS je teški daytonski kompromis i posljedica je agresije na BiH, etničkog čišćenja, masovnih zločina i genocida. To se nikada neće zaboraviti”, stoji u priopćenju kojim su iz središnjice SDA u Sarajevu reagirali na Dodikovu izjavu za srbijansku redakciju ruske provladine agencije Sputnjik da je “prirodno, fer i pošteno” da Banja Luka i Beograd budu u istoj državi i da će se to i dogoditi.

“Meni nitko ne može zabraniti vjerovati, maštati, imati ideal. A ja vjerujem. Hoće li se to dogoditi za vrijeme mene, poslije mene, dok sam ja živ, ne znam. Ali nesumnjivo je da se mora dogoditi. Zato i postoje Republika Srpska i Srbija, i zato će sasvim prirodno biti jednog dana i drugima oko nas, koji su protiv toga, da shvate da je to naše prirodno pravo, pravo nacije ovog naroda, i ovih dviju država”, kazao je Dodik.

Njemu su pak iz SDA odgovorili kako nije ni prirodno niti pošteno, a uz to bi bilo i protivno svim međunarodnim pravnim aktima, da se dio teritorija jedne države u kojoj su počinjeni masovni zločini i genocid spoji s državom koja je u tome sudjelovala.

“To je neprirodno i nepošteno i mi to nikada nećemo dopustiti. Država BiH je postojala i prije Daytonskog sporazuma i nastavit će svoje postojanje”, naveli su iz SDA.

Dodiku su poručili kako RS može biti samo dio države BiH u kojemu osim Srba žive i Bošnjaci, Hrvati i ostali koji moraju biti ravnopravni na cijelom teritoriju tog entiteta, a sve drugo bi predstavljalo rušenje Daytonskog sporazuma, a time i mira, i odvelo bi u nestanak entiteta Republike Srpske, koji je nastao tim sporazumom.

Komentiraj