SDA ČOVIĆU: “Bolje pogledaj vlastito okruženje “u kojemu bujaju razne anticivilizacijske ideologije”

hina

Vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) u srijedu je oštro osudila izjavu predsjedatelja Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića o tome kako bi građanska BiH zapravo bila izjednačena s islamskom državom, a Čović je zbog te usporedbe okvalificiran kao “grobar europskih vrijednosti” i promicatelj ideologije koja je dovela do genocida.

“Ovakve izjave vrlo opasne i potječu iz velikosrpske i velikohrvatske ideološke kuhinje”, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz središnjice SDA u Sarajevu.

U stranci kojoj je na čelu Bakir Izetbegović drže kako Čović pokušava cijelom bošnjačkom narodu nametnuti stigmu islamskog radikalizma te upozoravaju kako je to ista ona politika koja je prouzročila agresiju na BiH i dovela do masovnih ratnih zločina te genocioda.

Iz SDA su poručili Čoviću kako su Bošnjaci europski narod koji se nikada neće odreći svoje tradicije i vjere te su čelnika HDZ BiH pozvali da bolje pogleda vlastito okruženje “u kojemu bujaju razne anticivilizacijske ideologije”.

“BiH je moguće izgrađivati jedino kao državu njenih građana. Tako se izgrađuju sve uređene države na svijetu. Svakako da se uz taj princip treba uvažiti i njen multietnički karakter i to je već uređeno Ustavom. Zagovarati BiH kao isključivo etničku državu znači zagovarati njenu podjelu i potkopavati njenu europsku budućnost”, stajalište je najveće bošnjačke stranke u BiH.

Čović je u utorak u Zagrebu, nakon predavanja koje je održao na Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment, izjavio kako bi u slučaju BiH građanska država značila unitarnu odnosno “teorijski u osnovi islamsku državu”. Time je aludirao na činjenicu da Bošnjaci čine više od 50 posto stanovnika BiH pa bi zanemarivanje nacionalnih prava Srba i Hrvata nužno dovelo do njihove podređenosti.

Komentiraj