ŠĆULAC: Ministarstvo zaštite okoliša nije blokiralo izgradnju Lećevice

Zarko Basic/PIXSELL

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Nenad Šćulac opovrgnuo je u petak medijske informacije po kojima je to ministarstvo blokiralo izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lećevice, a o prevladavanju teškoća u vezi s tim centrom u Splitu je razgovarao sa splitsko-dalmatinskim dožupanom Antom Šošićem.

“Ministarstvo ni u kojem trenutku nije blokiralo projekt Lećevicu i vjerujem kako ćemo u sljedećih nekoliko tjedana razriješiti sva pitanja koja su se pojavljivala posljednjih mjeseci u vezi s tim”, izjavio je Šćulac novinarima u Splitu. Ponovio je da je zatražena dopuna elaborata zaštite okoliša, dodajući kako je u tijeku postupak mikrotrasiranja terena, to jest da se provjerava jesu li ugrožena izvorišta pitke vode. Rekao je da sada nije moguće reći kada će ministarstvo dati suglasnost za početak gradnje tog centra.

Šćulac se danas sastao sa splitsko-dalmatinskim dožupanom Antom Šošićem kako bi razmotrili teškoće u vezi s gradnjom Centra za gospodarenje otpadom. “To je bio operativni sastanak na kojem smo se dogovorili o aktivnostima koje ćemo provesti sljedećih nekoliko tjedana”, rekao je.

Na novinarsko pitanje prijeti li opasnost da propadnu financijska sredstva iz fondova Europske unije (EU) predviđena za gradnju Centra za gospodarenje otpadom Lećevice budući da se kasni s realizacijom tog projekta, Šćulac je odgovorio kako ne očekuje da će se to dogoditi jer vjeruje da se ta investicija može realizirati u roku, tj. do 2021. godine.

Na pitanje prijeti li opasnost od plaćanja ‘penala’ Europskoj uniji s obzirom na to da je rok za sanaciju odlagališta otpada u Hrvatskoj kraj 2018., a završetak Lećevice planiran je do 2021. godine, Šćulac je odgovorio da se sada rješavaju pitanja sanacije odlagališta otpada diljem Hrvatske, a kad je riječ o Splitu, bit će potreban snažan angažman lokalne vlasti. Dodao je kako je trenutačno teško reći kako će se riješiti taj problem.

Dožupan Ante Šošić rekao je da će kapacitet Lećevice biti oko 109 tisuća tona otpada na godinu, a na području Splitsko-dalmatinske županije na godinu se ukupno proizvede između 220 i 230 tisuća tona otpada.

Na pitanje što će biti s onim količinama otpada koje Lećevica ne bude mogla prihvatiti, Šošić je odgovorio kako je smisao novog plana gospodarenja otpadom da se “50 posto otpada reciklira i plasira na tržište, a ostalo primarnom selekcijom odvoji, tako da je 109 tisuća tona u Centru Lećevici obradiva tonaža”.

Rekao je da je procijenjena vrijednost izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevice 70 milijuna eura, model financiranja je 73 posto iz europskih fondova, 17 posto iz Fonda za zaštitu okoliša kao operativno provedbenog tijela Hrvatske, a 10 posto financirala bi Splitsko-dalmatinska županija.

 

Komentiraj