Scorsese ne odustaje, u New York Timesu ponovo kritizirao Marvelove filmove

Nakon što je izjava redatelja Martina Scorsesea kako filmovi kompanije Marvel nisu filmska umjetnost izazvala brojne reakcije filmaša diljem svijeta, on je u ponedjeljak u New York Timesu objavio kolumnu u kojoj je detaljnije elaborirao svoje mišljenje tvrdeći  da filmskim hitovima koji su temeljeni na superherojima nedostaje “otkrivenje, misterija ili istinska emocionalna opasnost”.

Scorsese u kolumni hvali “značajan talent i umjetnost” koji je nastao u snimanju ovih filmova temeljenih na stripovima, ali je također objasnio da je njegova nezainteresiranost za franšizu superheroja jednostavno pitanje “osobnog ukusa i temperamenta”.

“Znam da bih, da sam mlađi, da sam kasnije odrastao, možda bio uzbuđen ovim filmovima,  možda bih poželio da i sam snimim takav”, napisao je Scorsese. “Ali već sam odrastao  i razvio sam osjećaj za filmove – o onome što jesu i što bi mogli biti –  a to je toliko daleko od Marvelovog svemira koliko smo mi na Zemlji udaljeni od Alpha Centauri.”

Scorsese je zatim objasnio da su se filmaši borili za filmove  smatrajući ih “umjetničkom formom” koja je “jednaka književnosti ili glazbi ili plesu”, koristeći primjere filmova Alfreda Hitchcocka, Sama Fullera i Jean-Luca Godarda. “60 ili 70 godina kasnije, još uvijek gledamo te filmove i divimo im se”, napisao je autor.

Scorsese tvrdi da, iako Marvelovi filmovi mogu sadržavati elemente filmske umjetnosti, oni ne preuzimaju rizik, čineći ih predvidljivim: “Onog čega nema je otkrivenje, misterija ili istinska emocionalna opasnost. Nema rizika”. “Filmovi su napravljeni tako da zadovolje specifičan skup zahtjeva, a oblikovani su kao varijacije na ograničenom broju tema”, napisao je. “Nazvani su nastavcima, ali po duhu su remakei i sve je u njima službeno odobreno, drugačije ni ne može biti”.

On je nastavio: “To je priroda suvremenih filmskih franšiza: ispitivane na tržištu, testirane od strane publike, provjerene, modificirane, obložene i preuređene sve dok ne budu spremne za konzumaciju.”

Komentiraj