Schwarz-Schilling: “U Mostaru je sve ostalo po starom”

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling izjavio je kako je u Mostaru “sve ostalo kako jest”, nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća na kojoj je u petak otvoren put da se HDZ BiH i Koalicija za Mostar, koju predvodi SDA, dogovore o novim-starim vlastima u gradu.

Vijeće je konstituirano u petak, ali je sjednica nakon više sati prekinuta bez da je izabran gradonačelnik. Dogodilo se to jer su vijećnici koalicije BH blok, koju čine SDP BiH i Naša stranka, napustili sjednicu, nakon koje je predsjednica mostarskog ogranka Naše stranke Imra Baralija izjavila kako su se HDZ BiH i SDA očito unaprijed o svemu dogovorili.

Nastavak sjednice zakazan je za srijedu, a moguće je da će se HDZ BiH i Koalicija za Mostar dogovoriti, pa bi gradonačelnik mogao postati Mario Kordić iz HDZ-a BiH, a Zlatko Guzin iz SDA predsjednik Gradskog vijeća.

Komentirajući takav razvoj stvari u intervjuu koji je prenio N1, Schwarz-Schilling izjavio je kako je razočaran tim što su Hrvati i Bošnjaci većinom glasali za svoje etničke skupine.

“Stanovnici Mostara imali su sjajnu priliku promijeniti situaciju nakon dugih 12 godina, osloboditi se, glasati za druge, nove ljude. Svi smo se nadali da će se dogoditi ono što se dogodilo na lokalnim izborima u Sarajevu ili Banjoj Luci. No, nažalost, građani Mostara nisu baš iskoristili ove izbore da omoguće promjenu. Hrvati i Bošnjaci većinom su ponovno izabrali svoje etničke grupe i sve je ostalo kako jest“, kazao je on.

Kazao je kako sporazum HDZ-a i SDA nije dobar putokaz k boljoj budućnosti. “Ali i to će sve doći vremenom, uvjeren sam“, kaže njemački demokršćanski političar.

“Kada bi se dobrobit ljudi stavila ispred uskih stranačkih interesa, u cijeloj BiH, ne samo u Mostaru bi se živio normalan, lijep život vrijedan čovjeka. Ali to se gradi samo daljnjim razvojem demokracije, građanske svijesti, stalnim obrazovanjem, učvršćivanjem vladavine zakona. Za ovo će očito trebati vremena. Preduvjeti za promjenu vlasti u Mostaru su nažalost još uvijek klimavih nogu. Ipak, dugoročno, građani će doći do istog zaključka i poduzeti korake prema većim građanskim slobodama i boljem životu. Ali još uvijek nema zajedništva i to nije slučaj samo u Mostaru. Kad mlada generacija dođe na vlast i neopterećeni političari dođu na vodeće pozicije, kad se ne bude glasalo prema etničkom ključu, tada postaje moguć istinski, zajednički život u miru“, zaključuje Schwarz-Schilling.

Izbori u Mostaru održani su 20. prosinca prošle godine, nakon što ih dvanaest godina nije bilo.

Komentiraj