EPA/PATRICK SEEGER

Schulz: Cameronov dogovor s EU možda Britancima nije dovoljan za ostanak u EU

Velika Britanija vjerojatno će postići dogovor s Europskom unijom o reformama kojima je svrha zadržati je u 28-članom bloku, no to neće biti dovoljno da britanske glasače uvjeri da glasaju ‘za’ ostanak u EU, rekao je predsjednik Europskog parlamenta  Martin Schulz  u utorak.

Britanski premijer David Cameron obećao je reformirati britanske veze s EU-om i održati referendum  o članstvu u EU prije kraja 2017. godine.

Izvor iz premijerova ureda kazao je u utorak ujutro da je Velika Britanija postigla dogovor s dužnosnicima EU-a o mehanizmu kojim će se blokirati nepoželjni zakoni koje donosi EU,  u dogovoru koji ispunjava jedan od četiri glavna Cameronova zahtjeva.

No predsjednik Europskog parlamenta rekao je da britanski glasači svejedno možda ne bi glasali za ostanak u bloku.

“Siguran sam da ćemo postići dogovor s njima. No hoće li to biti dovoljno da se pridobije većina Britanaca za ostanak u EU – tek ćemo vidjeti”, rekao je Schulz, njemački socijaldemokrat, za njemački radio.

“Moj je dojam i moje iskustvo s referendumima da ljudi glasaju o svemu mogućem, no najčešće ne o sadržaju onoga o čemu se pregovara”, zaključio je Schulz.

Komentiraj