Schmidt preporučio Vijeću sigurnosti jače međunarodno djelovanje u BiH

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt preporučio je Vijeću sigurnosti UN-a da podupre pojačano angažiranje međunarodne zajednice u BiH, uključujući i nastavak vojne misije EUFOR-a, priopćili su u srijedu iz Schmidtova ureda u Sarajevu (OHR).

Uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a koje treba razmatrati stanje u BiH, iz OHR-a su pojasnili kako je visoki predstavnik u svom redovitom šestomjesečnom izvještaju tom tijelu detaljno analizirao stanje u BiH, a pri tom je zaključio kako je radi očuvanja stabilnosti te zemlje nužan aktivan pristup međunarodne zajednice.

“S obzirom na političku situaciju, visoki predstavnik preporučuje povećan angažman međunarodne zajednice kako bi bilo osigurano puno poštivanje Daytonskog sporazuma i omogućene ključne reforme”, stoji u priopćenju u kojemu je istaknuto kako vojna misija Europske unije Althea nastavlja igrati vitalnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti u pa je nužan njen nastavak.

Schmidt je također izvijestio Vijeće sigurnosti kako je bila nužna njegova reakcija radi izmjena izbornog zakona u BiH 2. listopada.

Podsjetio je kako su političke stranke iz BiH nekoliko mjeseci bile uključene u dijalog o izbornoj reformi s ciljem otklanjanja političkih zastoja u Federaciji BiH, ali ti pregovori nisu doveli do očekivanog dogovora.

Kako je prijetila opasnost da i nakon listopadskih izbora ostanu blokade koje su ranije priječile uspostavu vlasti, visoki je predstavnik nametnuo odluke kojima je osigurao funkcioniranje Federacije odnosno brzu uspostavu njenih zakonodavnih, izvršnih i sudskih tijela.

Schmidt je Vijeće sigurnosti UN-a izvijestio i kako je uz sve političke probleme BiH suočena i s velikim ekonomskim izazovima jer bilježi sve veću inflaciju kao i stopu nezaposlenosti od 30 posto.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]