Schmidt: “Otvorio sam put da BiH dobije status kandidata EU”

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u srijedu je pojasnio svoje posljednje izmjene Izbornog zakona BiH.

Prvo se zahvalio svim biračima i rekao kako se izborne krađe nisu u potpunosti mogle prevenirati. “Dan nakon izbora želio bih se u trenutku kada ne znamo detaljne rezultate izbora – zahvaliti biračima. Vi ste iskoristili svoje pravo. Bilo je teško odvojiti proračun za izbore. Moglo se to uraditi, ali se oni nisu uspjeli dogovoriti”, rekao je Schmidt te je nadodao kako se izborne krađe nisu mogle spriječiti, prenosi N1.

Želi moderno glasovanje

“Volio bi za iduće izbore uvesti elektronsko glasanje. Ne može biti da četiri godine one većine koje su birane ne donose odluke”, istaknuo je podsjećajući na slučaj Federacije BiH. “Moj cilj je bio i ostao da nam se ovog puta to ne može dogoditi. Zemlja koja treba u EU – mora stvoriti osnove. Zato sam ja stvorio uvjete za to da u kratkom razdoblju nakon izbora donesu odluke tko će biti predsjednik, premijer i tako dalje. Čudi me da je ovog ili onog takvo nešto iznenadilo. Ja sam utvrdio da su moji razgovori s predstavnicima stranaka i odgovornima koji su izrazili razumijevanje za moju odluku. Nije normalno da se u jeku izbornog dana tako mirno i trezveno razgovara. Ako vas zanima koje su to stranke, to su od SDA, do DF-a, do HDZ-a, i građanskih stranaka koje su mi vrlo bitne”, rekao je.

Bitna jurisdikcija i funkcionalnost FBiH

“Dopustio sam sebi da od ovog trenutka budem neljubazan i postavljam rokove. Dao sam i rok koji je do petka ovog tjedna i nadam se da će aktualno federalno predsjedništvo imati priliku napraviti prijedlog za imenovanje sudaca. Zahvaljujem im se što su vidjeli da im je to zadatak. To znači da sada i Dom naroda mora imati sjednicu. Ja sam u svojoj odluci naglasio da Dom naroda može imati sjednicu i nakon izbora”, izjasnio se.

Rekao je i to kako su mnogi razočarani što se na izbornom zakonu mora još raditi ali to je velika reforma koja je itekako potrebna.

“Pokušat ću vam objasniti svoju vrlo jasnu poziciju. Sejdić – Finci, Zornić i sve presude se moraju što prije implementirati. Tu više nema nikakvog odlaganja, iako ja to ne mogu uraditi jer je to zadatak Parlamenta BiH. Čestitam svima koji su odabrani – njihova prva obveza je da se pobrinemo za presude koji čekaju 12 godina”, rekao je.

Ističe da u BiH postoje dva pristupa

“Jedan je dejtonski pristup – tri konstitutivna naroda, dva entiteta i jedna država. S pravom postoji još jedan koncept, a to je onaj koji dovodi u pitanje kako se ovakva etnička diferencijacija može osigurati da svi imaju ista prava – a to je ulaznica za EU integracije. To nije jednostavno. Ja ću se nakon ove konferencije sastati s predstavnicima građanskih inicijativa koje razmišljaju o ovakvim temama, a potom ću to učiniti i s mladima, umjetnicima, predstavnicima filma. Moramo se odmaknuti od toga da predstavnici stranaka samo donose odluke o zemlji. Također, i od Daytonu 2 neće nastati odluka u nekoj zrakoplovnoj luci u SAD-u, to će se dogoditi u BiH”, rekao je.

Posebno je naglasio kako je važno da građani sudjeluju u kreiranju Ustava FBiH kao i to da se građani ne moraju prethodno objasniti kome pripadaju. “Direktna demokracija nije sasvim jednostavna za organizirati, ali je dobar put. U roku jedne godine sve to možemo provesti”, tvrdi Schmidt .

Otvoren je za raspravu

“Kada je riječ o raspravi – ona tri postotka su shvaćena na različite načine. Ja shvaćam da moramo tražiti druge mogućnosti, pa sam došao do toga da povećamo broj delegata sa 17 na 23, proporcionalno sam povećao sa 7 na 11 kod Ostalih. Zbog čega? Disproporcionalnost je bila jako velika. Želio sam uzeti u obzir sudske presude i možda uvesti jedan novi aspekt ili perspektivu. U postupku izbora predsjednika su također uvedene novine jer je u jednom korpusu bila jasna većina u jednoj stranci pa je to iskorišteno za blokade. Zato sam dao rokove s obvezom da se nominiraju kandidati. Ukoliko se ne donese odluka u određenom roku, taj proces će se opet prilagođavati. Preporučujem da se rasprava o slučaju Ljubić ovime završi – za mene je ovime slučaj Ljubić okončan”, pojasnio je Schmidt.

Schmidt smatra kako je svojom posljednjom odlukom otvorio put tome da BiH dobije status kandidata, možda čak i do kraja ove godine.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]