Schmidt: “Dosta mi je! Pitajte političare što rade, svi krive druge!”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt tijekom posjeta Goraždu burno je reagirao na pitanje novinarke N1 televizije Adise Imamović je li spreman nametnuti izmjene Izbornog zakona u BiH s obzirom da nema političkog dogovora o novom zakonu. Novinarka ga je pitala i da odgovori na kritike na njegove izjave o nezastupljenosti Hrvata.

Visoki predstavnik u BiH istaknuo je da su za trenutnu situaciju u državi krivi političari koji vode državu. Nakon toga je ljutito odgovarao i bio je u izdanju u kakvom ga se dosad nije imalo prilike vidjeti. “Prije svega, da budem vrlo jasan, nikada ni s kim ni u Sarajevu niti negdje drugdje nisam govorio da ću promijeniti Izborni zakon, jer nakon 15 godina političari u ovoj zemlji nisu mogli promijeniti zakon. Molim vas, pitajte njih što rade! Dosta mi je ove situacije u Bosni i Hercegovini gdje svatko okrivljuje svakoga! Prijatelji, ovo nije način da se ide u Europu! Morate sjesti. Zašto nisu postigli dogovor u Butmiru? Zašto nisu dogovorili Aprilski paket? Zašto nisu usvojili nikakvo rješenje?”, rekao je Schmidt, prenosi N1.

Naglasio je da mu je dosta situacije u kojoj ‘svi tvrde da onaj drugi to mora učiniti’. “Zaboravite to, radite i sjednite zajedno! Ovi ljudi ovdje zaslužuju da političari koje su izabrali rade, a ne da se samo žale! To je ključni problem! A kada kažem za Federaciju BiH, koja nije funkcionalna četiri godine, nema Vlade četiri godine, da želim deblokirati, vjerojatno neki neće biti zadovoljni, uključujući i predsjednika Federacije BiH. Poslao mi je pismo u kojem tvrdi da ne može raditi van okvira Dejtonskog sporazuma. Možda imate razumijevanja za to. Ja sam strpljiv čovjek, ali ove uvrede su toliko lude, da se pitam što se događa, što radim, samo deblokiram ovu državu”, naglasio je Schmidt.

Poručio je da nije točno da ne prihvaća ostale. “To je jedno od ključnih pitanja za mene. Ovo nije put kojim moramo ići. Ne mogu to promijeniti jer nisam u mogućnosti promijeniti Dejtonski sporazum. Znači, ovo je za SDA, HDZ, SNSD – oni moraju sjesti i naći način! Neću prihvatiti da se u ovoj zemlji svi samo međusobno okrivljuju. Ne, sjednite i budite konstruktivni. I ja ću demantirati bilo koga i ovo ću shvatiti kao osobnu uvredu, ako neko tvrdi da ne podržavam teritorijalni integritet i da se ne zalažem za narod”, rekao je Schmidt.

Komentiraj