Jubilarni 50. Đakovački vezovi, smotra folklora Slavonije i Baranje, svečano će biti otvoreni  1. srpnja, ispred đakovačke katedrale, uz scensku sliku «Oj, Đakovo, srce Slavonije…» koju će izvesti glumci, vokalni solisti, KUD-ovi, tamburaški sastavi.

U sklopu Vezova održavat će se gotovo jednomjesečni program hrvatske tradicijske kulturne baštine, s pratećim folklornim, zabavnim i gastro  priredbama, najavio je u petak na konferenciji za novinare đakovački gradonačelnik i predsjednik Smotre Zoran Vinković.

U nedjelju, 3. srpnja, središnja je priredba 50. Vezova – svečani mimohod svih sudionika Smotre. Bit će to rekordan broj od 5 do 6 tisuća sudionika, iz 80 folklornih skupina iz cijele Hrvatske, i sa svih strana svijeta, od Australije do SAD-a. Iz Australije se očekuje dolazak dviju te iz Chicaga (SAD) jedna folklorna skupina, a nastupit će i skupine iz Švicarske, Njemačke, Mađarske, Srbije i BiH.

Osim na tisuće folkloraša, u vezovskoj povorci središtem Đakova prodefilirat će i brojne okićene svatovske zaprege te, simbolično, 50 konjanika u narodnom ruhu.

Đakovački vezovi bit će zatvoreni u nedjelju, 3. srpnja, navečer, tradicionalnim programom na ljetnoj pozornici i Strossmayerovom parku – izborom najbolje nošenog narodnog ruha među djevojkama, snašama i momcima.

U sklopu  Vezova za 30. lipnja najavljen je i doček pola Nove godine, uz koncert u velikom vezovskom šatoru.

Jubilarni 50. Đakovački vezovi održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskog sabora i Vlade.

Komentiraj