Nakon što je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u četvrtak objavio kako će osporiti tražbine Sberbanka, oglasili su se i iz spomenute ruske banke. Za N1 televiziju poručili su: “Sberbank će se žaliti”.

Kasnije poslijepodne stiglo je i službeno reagiranje iz ruske banke, koje Vam prenosimo u cijelosti:

“Sberbank je neugodno iznenađena objavom izvanrednog povjerenika, gospodina Ante Ramljaka, po kojoj je Sberbanci osporeno potraživanje.

Nesporno je i javno poznato da Sberbank ima potraživanje prema Agrokoru te povezanim i ovisnim društvima, o čemu je i sam izvanredni povjerenik nebrojeno puta govorio u medijima tijekom proteklih sedam mjeseci.

Sberbank je prijavila svoje potraživanje na zakonom propisan način, s dokumentacijom kojom dokazuje osnovanost i visinu svog potraživanja.

Svi, pa tako i Sberbank, imaju pravo poduzimati sve pravno dopuštene mjere, pred bilo kojom jurisdikcijom, bilo u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu, za zaštitu svojih legitimnih interesa. Nitko, samo zbog te činjenice, ne smije biti diskriminiran niti, temeljem navedenog, smije ili može uskratiti priznavanje tražbine.

Sberbank, nažalost, protiv ovakve odluke mora podnijeti žalbu, što će, po našem razumijevanju, samo produžiti cijeli postupak i uzrokovati dodatne troškove”, poručili su iz Sberbanka.

Podsjetimo, Izvanredna uprava Agrokora u podne na konferenciji za novinare objavila je ukupni iznos priznatih tražbina vjerovnika i dobavljača Agrokora, prema tablicama koje je objavio Trgovački sud u Zagrebu, doseže 41,23 milijarde kuna, dok je 16,54 milijarde kuna tražbina osporeno. Sberbankove tražbine su osporene.

Ramljak je pritom objavio i da je londonski sud priznao Lex Agrokor, što bi mogao biti veliki udarac za Sberbank, koji je svoje tražbine tražio preko suda. To ne znači da Sberbank neće naplatiti svoj dug, ali neće sudjelovati u radu vjerovničkog vijeća odnosno neće odlučivati o dugovima i budućnosti Agrokora.

Komentiraj