Sberbank na vrhu liste magazina The Banker među bankama Centralne i Istočne Evrope

Ivo Cagalj/PIXSELL

Sberbank je preuzela vodstvo među bankama Rusije, Centralne i Istočne Europe na listi najvećih svjetskih banaka prema rangiranju magazina The Banker. Sberbank se podigla za 15 pozicija u odnosu na prošlu godinu i sada zauzima 36. mjesto.

The Banker je vodeći međunarodni magazin koji izvještava o poslovanju banaka.
Lista ‘Top 1 000 World Banks’ kreira se na godišnjem nivou i uključuje tisuću najvećih banaka u svijetu po kriteriju temeljnog kapitala. Temeljni kapital Sberbanke povećao se za 47% u protekloj godini.

Ruske banke, zajedno s brazilskim i indijskim bankama, znatno su poboljšale svoje pozicije na listi u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima magazina The Banker, ukupna dobit ruskih banaka povećala se više od 4.5 puta (za 369%), odnosno na 14.6 milijardi dolara u 2016. godini.

Sberbank je najveća banka u Rusiji i vodeća svjetska financijska institucija na ruskom tržištu. Drži gotovo jednu trećinu ukupne aktive ruskog bankarskog sektora, ključni je vjerovnik nacionalnog gospodarstva, ali i najveća štedna banka u Rusiji. Središnja banka Ruske Federacije je osnivač i glavni dioničar Sberbanka i posjeduje 50% temeljnog kapitala Banke plus jedan glasovni udjel, a preostalih 50% u rukama je domaćih i inozemnih investitora. Sberbank ima više od 135 milijuna klijenata fizičkih osoba, više od 4 milijuna korporativnih klijenata u 20 zemalja te najveću distribucijsku mrežu u Rusiji s gotovo 17 000 poslovnica. Međunarodne operacije obuhvaćaju Veliku Britaniju, SAD, CIS, Srednju i Istočnu Europu, Indiju, Kinu, Tursku i druge zemlje.

Komentiraj