Ured predsjednice

Sberbank i VTB neće moći u Agrokoru imati više od 50% vlasništva

Ruske banke Sberbank i VTB ne mogu ni pojedinačno, ali ni zajedno dosegnuti udio od 50 posto ili više udjela u Agrokoru, saznaje Novi list.

Zapreka takvom raspletu ugrađena je u prijedlog nagodbe koji je jučer objavljen na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda i te dvije banke ni pojedinačno ni zajedno ne bi mogle steći 50 posto udjela u Agrokoru sve da im je toliki udio i pripadao pri podjeli vlasništva, a razlog su sankcije koje za ruske kompanije ili kompanije pod njihovim dominantnim vlasničkim utjecajem imaju Sjedinjene Američke Države, Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Sberbank i VTB trebali bi u Agrokoru zajedno imati 46, 7 posto vlasništva, a ako se ostvari plan o zamjeni dionica po kojem bi Sberbank dao svojih 18 posto dionica Mercatora Agrokoru i zauzvrat dobio udio od 1,6 posto u Agrokoru, taj udio bi bio i veći. Tada bi Sberbank imao 40,8 posto udjela, dok bi s VTB-om udio bio 48,3 posto i time bi se Rusi ozbiljno približili tome da postanu većinski vlasnici Agrokora. U tom slučaju bi koncern i njegove tvrtke bili izloženi sankcijama u SAD-u, EU-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, što onda može značiti i zabranu izvoza na ta tržišta.

Kako se to ne bi dogodilo, u nagodbu je ugrađena odredba po kojoj te dvije banke ni pojedinačno ni zajedno ne mogu steći udio od 50 posto, ako bi im takav udio pripadao prema modelu po kojem su se tražbine pretvarale u vlasništvo u novom Agrokoru. U tom bi slučaju udio koji im omogućava 50 posto ili više vlasništva bio prodan po najboljoj cijeni koja se može ostvariti, a ruskim bi bankama bila prebačena naknada koja je ostvarena tom prodajom.

Dio potraživanja Sberbanka od 60 milijuna eura, prema prijedlogu nagodbe, bit će toj banci plaćen ako poslovanje Agrokora bude pozitivno u sljedeće četiri godine i bilo bi zanimljivo vidjeti koliki bi njihov udio bio da se Sberbank nije uspio izboriti za povrat tog malog dijela od ukupno 1,212 milijarde eura svojih potraživanja.
Odredba kojom se ograničava mogućnost ruskih banaka da u Agrokoru postanu većinski vlasnici je vjerojatno i svojevrsni osigurač da se to ne bi dogodilo nakon nagodbe, odnosno da kasnije manjinski dioničari svoje udjele ne bi prodali Sberbanku i time Agrokor izložili sankcijama.

Uz to je to i poruka da su novi vlasnici, pa tako i Sberbank i VTB, svjesni toga da bi pokušaj tih ruskih banaka da dosegnu većinski udio ugrozio poslovanje kompanije koju imaju u svom vlasništvu, što im sigurno nije u interesu jer bi bilo kakva sumnja da imaju udio od 50 posto pokrenula konkurenciju koja bi im tako rado smanjila mogućnost izvoza u bilo koju državu, posebice u neku od članica EU-a. Taj osigurač znači da ni Sberbank ni VTB vjerojatno neće pokušavati ni preko povezanih pravnih osoba kupovinom manjinskih udjela povećavati svoje vlasništvo. Zbog svega toga u Agrokoru ističu da je i zamjena dionica Mercatora u nagodbi navedena tek kao mogućnost, jer se tako željelo Sberbanku, koji zapravo u Agrokoru gubi najviše novca, na neki način pokazati da se cijeni njegov povratak u dogovor oko nagodbe, piše Novi list.

Komentiraj