SAVRŠENI LOVCI Komarce prvo privlači miris, a zatim se oslanjaju na vid i toplinu

Znanstvenici su promatrali ponašanje i kretanje komarca unutar aerodinamičkog tunela, otkrili su ih kako ih u potrazi za krvlju žrtava privlače miris, a zatim se orijentiraju prema vidu i toplini, piše BBC.

Posebno dobro mogu osjetiti ugljični dioksid, kojeg ima u ljudskom dahu. Na blizinu privači ih toplina… Znalo se kako je miris ključan za orijentaciju komaraca, tijelesni miris može biti presudan u izboru žrtve. Teški dah većih životinja mogu osjetiti na oko pedeset metara.

 

  • “Postavili smo teoriju kako svi ti osjeti zajedno pomažu komarcima da pronađu svoju ljudsku žrtvu”, rekao je Floris van Breugel

 

Provedena je cijela serija pokusa u aerodinamčkom tunelu, znanstvenici su obilježili crnu točku na dnu tunela, postavili su grijanu staklenu ploču te su puštali CO2 u malim količinama. Kad je unutar tunela bila postavljena samo crna točka, komarci ne bi previše obraćali pozornost, kad je puštan CO2 osjetili bi miris plina, uznemirili bi se i krenuli prema crnoj točki.

“To dokazuje kako komarci ne gube vrijeme na ispitivanje lažnih meta, kao što je kamenje i vegetacija”, rekao je doktor Michael Dickinson.

Biolozi su došli su do zaključka:

– na razdaljini od deset do pedeset metara komarci koriste osjet mirisa, posebno lako prepoznaju CO2
– kad osjete miris orijentiraju se vizualno, to se odvija u krugu od pet do petnaest metara
– na metar od potencijlne žrtve, privlači ih toplina

“Postavili smo teoriju kako svi ti osjeti zajedno pomažu komarcima da pronađu svoju ljudsku žrtvu”, rekao je Floris van Breugel s Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

Komentiraj