SAVJETNIK FUCHSA: “Očekujemo porast broja škola s nastavom online”

Relativno malen broj škola sutra kreće online, premda očekujemo da će broj škola u ovakvoj situaciji porasti, kazao je večeras, uoči sutrašnjeg početka školske godine, glavni savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin komentirajući za RTL podatak da će devet osnovnih škola zbog zaraze koronavirusom sutra ostati zatvorene, a nastavu početi online.

“Radi se o relativno malom broju škola i o relativno malom boju zaraženih, ali ono što smo upozoravali jest da bi trebalo smanjiti kontakt djelatnika unutar škole. Više-manje se radi o tehničkom osoblju bez kojih škola ne može funkcionirati. Očekujemo da će broj škola u ovakvoj situaciji porasti, ali apeliramo na sve da se paze i izvan škole”, kazao je Pavičin.

On je kazao da je većina škola objavila dobre informacije za roditelje.

Govoreći o zamjenama za učitelje bude li zaraženih, odgovorio je kako “svake godine u sezoni gripe dolazi do velikog broja zamjena u školama”. “To je praktički redovan posao i ljudi se zapošljavaju na zamjene do povratka djelatnika i sigurno postoji bazen da se to premosti, za sad dobro stojimo s tim. Neki su predmeti ugroženiji od drugih, primjerice STEM predmeti, ali to su strukturni problemi hrvatskog obrazovnog sustava, to nisu korona problemi”, poručio je Pavičin.

S hladnijim vremenom slijedi i više viroza, gripa i sličnih respiratornih bolesti. “Trebamo svi ostati hladne glave, nikako ne paničariti i histerizirati. Ako je netko bolestan, ne znači da ima koronu. Prema riječima doktorice Pavić Šimetin, jako su male šanse da ima koronu ako smrca i kašlje i ima temperaturu, dakle nema panike. ako postoje indikacije za testiranje, testirat će se”, rekao je Pavičin.

No ako učenik ipak bude zaražen, “”epidemiolozi postupaju sukladno svojim pravilima, nema nikave iznimke u školama. Ključno je paziti da bude što manje kontakata”.

Veliki problem su i sportski klubovi koji su u školama ostali bez prostora za održavanje treninga, jer je zabranjen ulazak svima koji nisu djelatnici ili učenici konkretne škole. “Jednostavno nismo imali druge opcije, pokušali smo pravila prilagoditi preporukama, ali jednostavno tu nije bilo kompromisa. Za sada je preporuka da osobe koje nisu djelatnici ili učenici škole ne ulaze u škole. Ako ne bude kaosa, razmotriti ćemo opcije. Ima ih na stolu”, kazao je glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja za RTL.

Komentiraj