IMC

Savjeti za smanjenje soli u pripremi hrane za djecu i adolescente

Slijedeći međunarodne preporuke i nacionalne smjernice na kojima se temelje ‘Prehrambeni standardi za planiranje prehrane u dječjim vrtićima’ te ‘Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama’ Republike Hrvatske, prehrana djeteta u rastu i razvoju treba biti raznolika sa zastupljenim svim namirnicama.

To uključuje žitarice, povrće, voće, meso, ribu, kvalitetne masnoće te ostale proizvode životinjskog podrijetla poput jaja, mlijeka, fermentiranih mliječnih proizvoda i sl., a naglasak bi trebao biti na prehrani s ograničenim dnevnim unosom soli i šećera u organizam.

Preporučen unos soli ovisi o dobi

Preporučen dnevni unos soli u organizam ovisi o dobi djeteta: za djecu u dobi od 1 do 3 godine iznosi manje od 1.5 grama, za djecu od 4 do 6 godina 1.6 grama, za djecu od 7 do 13 godina 3.6 grama, a za adolescente od 14 do 18 godina 4 grama soli na dan.

priprema_hrane_djeca

Hrvatski građani u prosjeku dnevno unesu 11.6 grama kuhinjske soli, što je dvostruko više od preporučenog dnevnog unosa koji iznosi 5 do 6 grama. Tijelo treba soli u malim količinama, tek oko 2 do 3 grama na dan, dok se kod djece o unosu soli u organizam treba posebno voditi računa. Višak kuhinjske soli može uzrokovati mineralnu neravnotežu u tijelu, jer natrij iz soli remeti ravnotežu kalija i kalcija – minerala iznimno bitnih za pravilan rast i razvoj djece. Upravo zato, uravnotežena prehrana važna je od najranijih dana.

Savjeti za smanjenje soli u pripremi hrane za djecu i adolescente

  • Osvijestite važnost smanjenja soli i razgovarajte o tome s djecom – nakon nekog vremena, hrana s manje soli bit će ukusnija jer će se bolje osjećati njen primarni okus
  • Čitajte deklaracije na proizvodima, provjerite oznaku usporedbe količine soli u različitim proizvodima hrane i pića te izaberite one s nižim udjelom soli
  • Pripremite hranu sami, kada god je to moguće
  • Ograničite količinu dodavanja soli u hranu prilikom kuhanja, pečenja ili za stolom
  • Začinite hranu raznim biljnim začinima (origano, bosiljak, majčina dušica i sl.)
  • Prednost uvijek dajte svježem ili smrznutom povrću
  • Kod konzerviranih namirnica uvijek ih prvo isperite
  • Odaberite nesoljene grickalice (kikiriki i sl.)
  • Za sendviče uvijek birajte kruh, namaz i mesne nareske s manje soli

Djetinjstvo i adolescencija su osjetljiva razdoblja u razvoju djece te zahtijevaju iznimno visoku nutritivnu kvalitetu hrane, jer su fiziološke potrebe za hranjivim tvarima relativno visoke u odnosu na energijske potrebe. Pravilna i uravnotežena prehrana bi trebala imati prioritet u svakom vrtiću i školi, zbog pozitivnog utjecaja na dječje zdravlje kao i izravnog utjecaja na bolje usvajanje novih znanja i pozitivnih uspjeha u učenju.

sol_djeca

Komentiraj