SAVJETI STRUČNJAKA: Kako kupiti prvu nekretninu?

Rješavanje stambenog pitanja jedna je od stresnijih odluka u životu. Kuća ili stan? Starogradnja ili novogradnja? Koliko kvadrata kupiti? Nalazi li se nekretnina u blizini bitnih sadržaja poput vrtića, škole, doma zdravlja i trgovina? Ovo su česta pitanja o kojima razmišljaju kupci prilikom kupnje prve nekretnine. Situacija na tržištu nekretnina u svijetu, a tako i Hrvatskoj poprilično je neizvjesna pa su izazovi i problemi s kojima se susreću kupci danas veći nego prije.

Brojni su faktori koji su utjecali na povećanje cijena nekretnina, a u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu i okolici, dogodio se i potres koji je posljedično donio mnoge promjene na tržištu nekretnina.

Stručna pomoć i podrška prilikom kupnje prve nekretnine od iznimne su važnosti. Stručnjaci iz agencija za posredovanje nekretninama od samog početka procesa pomoći će vam savjetima, uputama, a posebice s papirologijom koju je potrebno prikupiti kako bi kupnja prošla što jednostavnije.

“Odnos s našim klijentima temeljimo na obostranom povjerenju. Angažiranje agencije za pronalazak nekretnine za kupnju kupcima jamči uštedu vremena, znatno manji stres i sigurnost da će cijeli kupoprodajni proces biti brzo i pravilno odrađen”, pojašnjava pravnica, licencirana agentica i suvlasnica zagrebačke agencije Sky Nekretnine, Martina Naletilić.

Martina Naletilić i Sanjin Rastovac/ Photo: Sky Nekretnine

Prilikom kupnje prve nekretnine kupci se često susreću s troškovima na koje nisu računali u startu. Iz tog razloga bitno je prije odluke o kupnji napraviti dobar financijski plan što je osobito važno ukoliko nekretninu kupujete stambenim kreditom banke. Za pronalazak željene nekretnine preporuka je angažirati stručnu i provjerenu agenciju za nekretnine koja će u ime kupca pretraživati dostupne nekretnine na tržištu, obilaziti lokacije te pronaći najbolju nekretninu za vas.

“Idući korak je provjera zemljišnoknjižnog stanja nekretnine koja je predmet kupoprodaje. Uvid u zemljišne knjige moguće je izvršiti putem internet portala oss.uredjenazemlja.hr, odlaskom u zemljišnoknjižni odjel ili kod javnog bilježnika. Također, nužno je provjeriti je li za građevinu izdana uporabna dozvola. Angažiranjem agencije za nekretnine kupci imaju osiguranu provjeru i izradu kompletne dokumentacije potrebne u kupoprodajnom procesu.”, objašnjava Naletilić.

Ukoliko se odlučite kupiti nekretninu u novogradnji, investitor je dužan dati vam na uvid pravomoćnu građevinsku dozvolu.

“Investitora slobodno zatražite i uvid u glavni projekt, koji je dio građevinske dozvole. Imajte na umu da prije izdavanja uporabne dozvole vlasnik zgrade ili investitor treba pribaviti energetski certifikat, kojeg također možete zatražiti na uvid. Energetski certifikat posebno je važan pokazatelj kvalitete same građevine, a ušteda energije uvelike utječe na manje režijske troškove te podiže kvalitetu životnog prostora“, ističe agentica Naletilić.

Photo: Sky Nekretnine

Prilikom kupnje nekretnine u pravilu se prvo sklapa predugovor o kupoprodaji koji sadrži opis nekretnine, podatke o samoj nekretnini, kupoprodajnu cijenu, iznos pologa, rok za isplatu, predaju nekretnine u posjed. Predugovor je dokument potreban da bi kupac krenuo u realizaciju stambenog kredita. Po odobrenju kredita od strane banke, sklapa se ugovor o kreditu i kupoprodajni ugovor, a nakon isplate kupoprodajne cijene u cijelosti, prodavatelj kupcu izdaje tabularnu izjavu kojom mu dopušta upis vlasništva na nekretnini u zemljišnim knjigama.

“Također, nakon upisa vlasništva, potrebno je izvršiti prijenos režija na novog kupca. Kupci prilikom kupnje nekretnine također moraju uzeti u obzir i obvezu plaćanja poreza na promet nekretnina koji iznosi tri posto od ugovorene kupoprodajne cijene, osim prilikom kupnje novogradnje od investitora koji je u sustavu PDV-a, kada je porez uključen u ugovorenu cijenu stana. To svakako uvrstite u svoj početni financijski plan i budžet”, napominje licencirana agentica.

Uz navedeno, svakako se raspitajte o mjesečnom iznosu režija, kako vas ova stavka ne bi iznenadila nakon stupanja u posjed nekretnine.

Photo: Sky Nekretnine

Osim pravnih aspekata prilikom kupnje prve nekretnine, važna je i funkcionalnost iste. Kako bi potencijalnim kupcima što vjerodostojnije prikazali kako njihova nekretnina može izgledati te kako se može prostorno može urediti, agencija Sky Nekretnine pruža uslugu izrade 3D rendera za nekretnine kojima je potrebno preuređenje, a koja prikazuje moguće uređenje interijera i naglašava potencijal prostora.

Projekcije za budućnost stanja na tržištu nekretnina

“Unatoč recesiji na svjetskoj razini, u Hrvatskoj ne očekujemo drastičan pad cijena nekretnina, s obzirom na specifičnu situaciju u kojoj se nalazimo. Naime, potražnja je i dalje višestruko veća od ponude. Svjedoci smo i kako skorašnje uvođenje eura već sada remeti cijene nekretnina, budući da se sve veći dio ušteđenog novca ulaže u kupovinu nekretnine. I naravno, udio stranaca koji ulaže u hrvatske nekretnine nije zanemariv. Više od 30 posto kupaca su stranci koji stanove, apartmane i građevinska zemljišta na atraktivnim lokacijama kupuju gotovinom. Očekujemo rast takvih transakcija u bližoj budućnosti od strane inozemnih ulagača. S druge pak strane, kupovna moć domaćih ulagača mogla bi padati zbog podizanja kamata koja će posljedično utjecati i na kreditnu sposobnost kupaca.“, zaključila je Naletilić.

Uz znanje i iskustvo, povjerenje u agente za nekretnine prvi je korak prema uspješnijoj kupnji vaše prve nekretnine.

Komentiraj